Natuurberichten

Pagina 1565 van 1698 - 16980 Resultaten

Gladde slang

Veel heideterreinen worden intensief beheerd door maaien of plaggen. Het idee leeft dat dit nodig is voor het in stand houden van de heide als onderdeel van een oud cultuurlandschap. Onderzoek in restanten heide die lange tijd..


Lees verder 14 december 2009   15 jaar oud
Bij met stuifmeel uitsnede

In november werd er opvallend veel activiteit waargenomen voor de bijenkast. Daar waar honingbijen normaal op wintertros moeten zitten werden ze al vliegend waargenomen met stuifmeel aan de poten...


Lees verder 13 december 2009   15 jaar oud
Pontische stroomgrondel

De grondels zijn bezig met een succesvolle opmars in Nederland. De laatste jaren hebben zich al drie soorten van dit geslacht in ons land gevestigd. Nu is het wachten op de vierde: de naakthalsgrondel is een goede kandidaat. ..


Lees verder 13 december 2009   15 jaar oud
Koperwiek

De komende dagen is vorst voorspeld. Dat betekent dat de vogels het moeilijker krijgen. Typische wintergasten als kramsvogels en koperwieken laten zich beter zien...


Lees verder 12 december 2009   15 jaar oud
Mara

Het klimaat verandert maar toch niet zo snel dat Nederland een Zuid-Amerikaanse steppe is geworden. Wat doet een mara, of Patagonische haas, hier dan? ..


Lees verder 12 december 2009   15 jaar oud
Taigarietgans

In deze tijd van het jaar zitten er veel rietganzen in Nederland. De toendrarietgans – de meest algemene soort van de drie – is te zien in een groot deel van het land terwijl de taigarietgans vooral in Drenthe verblijft. Voor de..


Lees verder 11 december 2009   15 jaar oud
spaanse pijpbloemvlinder klein

Europa zal veel dagvlinders kwijtraken door klimaatverandering, zo blijkt uit het boek Climatic Risk Atlas of European Butterflies. In het somberste scenario zal voor 70 Europese dagvlindersoorten meer dan 95% van hun leefgebied..


Lees verder 11 december 2009   15 jaar oud
Sneeuwklokje. Fotograaf: Iris Wijngaarden, GNU-licentie

Het is nog geen winter geweest en u ziet nu al sneeuwklokjes bloeien. Is dit weer een teken dat de natuur van slag is door de warme novembermaand? Niet noodzakelijk. Waarschijnlijk zijn het geen gewone sneeuwklokjes die u nu ziet,..


Lees verder 11 december 2009   15 jaar oud
houtpantserjuffer klein

De houtpantserjuffer is een echte nazomerlibel. Vrijwel alle dieren zijn inmiddels verdwenen, maar toch is de soort de komende maanden prima op te sporen. De houtpantserjuffer overwintert namelijk als ei en de sporen daarvan zijn..


Lees verder 10 december 2009   15 jaar oud
Reuzenzwam
Meripulus giganteus
J.A.Stalpers

Als er zonder enige waarschuwing een boom omvalt, willen we graag weten wat de oorzaak is. Dit voorjaar ging er een schijnbaar gezonde, hondervijftig jaar oude beuk tegen de vlakte. Uit nader onderzoek bleek dat een Reuzenzwam de..


Lees verder 10 december 2009   15 jaar oud

Archief