Natuurberichten

Uitgever: RAVON

RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 24 van 78 - 775 Resultaten

onder water ijs en sneeuw

Terwijl Nederland bedekt lag onder sneeuw en ijs is er onder water alweer een boel gaande. Heb je ooit een vis gehoord? De kwabaal is luidruchtig met trommelgeluiden aan het paaien; de driedoornige stekelbaarzen en jonge palingen..


Lees verder 6 februari 2019   6 jaar oud

De kamsalamander en de grote modderkruiper hebben er in Zuid-Holland weer nieuw leefgebied bij! In de Natura2000-gebieden ‘Lingegebied & Diefdijk-Zuid’ en ‘Zouweboezem’ zijn de afgelopen maanden maatregelen genomen ten gunste van..


Lees verder 30 januari 2019   6 jaar oud
Gevlekte witsnuitlibel - primair

De Europese Commissie is onlangs gestart met de fitnesscheck van de Kaderrichtlijn Water. De vraag is of deze Europese wetgeving voor waterkwaliteit voldoet, of dat er iets aan schort. Diverse lidstaten, waaronder Nederland,..


Lees verder 17 januari 2019   6 jaar oud
Naardermeer

Het Naardermeer is het oudste natuurgebied in Nederland. In het natuurgebied en de aangrenzende polders worden dit jaar meerdere grootschalige infrastructurele projecten gepland en uitgevoerd. Dit geeft kansen om..


Lees verder 16 januari 2019   6 jaar oud
Hybride leguaan vrouwtje

In september 2018 lieten we al weten dat de invasieve groene leguaan inmiddels ook op St. Eustatius is aangetroffen, en dat daarbij hybridisering heeft plaatsgevonden met de ernstig bedreigde inheemse Antilliaanse leguaan. Voor..


Lees verder 9 januari 2019   6 jaar oud
Ven

Vennen zijn belangrijk voor amfibieën als voortplantingswater. Beheerders geven veel aandacht aan het beheer van vennen, om effecten van verbossing, verzuring en vermesting tegen te gaan. Voor amfibieën heeft dit weinig zin als er..


Lees verder 19 december 2018   6 jaar oud

In de Noordzee vormen schelpdierbanken oases van biodiversiteit binnen woestijnen van zandbodems. In de afgelopen twee eeuwen zijn deze bijna volledig verloren gegaan. In 2016 werd een natuurlijke schelpdierbank ontdekt aan de..


Lees verder 16 december 2018   6 jaar oud
gewone pad

In heel Nederland worden in het voorjaar tijdens de amfibieëntrek door honderden vrijwilligers amfibieën de straat overgezet. Hierdoor wordt voorkomen dat ze worden doodgereden. Uit gegevens van Padden.nu blijkt dat in de..


Lees verder 5 december 2018   6 jaar oud
vuursalamander

Zuid-Limburg is een bijzonder stukje Nederland. In de heuvels, op de plateaus en in de groene beekdalen komen soorten voor die nergens anders in Nederland zijn te vinden. De geel-zwarte vuursalamander, de illustere korenwolf en de..


Lees verder 27 november 2018   6 jaar oud
vuursalamander

Op dinsdag 6 november verdedigde promovenda Annemarieke Spitzen haar proefschrift over de impact van invasieve chytride schimmels op inheemse amfibieën. Haar werk toont de praktische mogelijkheden die beheerders hebben in het..


Lees verder 21 november 2018   6 jaar oud

Archief