Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 66 van 77 - 762 Resultaten

Eind mei werd een simultaantelling gehouden om het landelijke aantal roepende kwartelkoningmannetjes op een rij te krijgen. Een eerste conclusie: veel kwartelkoningen in Drenthe, maar weinig langs de rivieren. ..

Groot nieuws was het toen in 2006 voor de eerste keer sinds enkele eeuwen een paartje zeearenden in de Oostvaardersplassen een jong grootbracht. Het geweldige nieuws haalde alle media. Ook in de jaren erna wist hetzelfde paartje..

Juni op de kalender en dat betekent dat eigenlijk alle vogels 'binnen' zijn. Een van de laatste is de roodmus. Dit is geen mus, maar een soort vink. In de jaren 80 nam hij vanuit het oosten van Europa dusdanig toe dat hij ook in..

Rond half mei zag Trinus Haitjema, SOVON-teller en al enige tijd woonachtig in Estland, een geringde Brandgans in een groep van 15000 Brandganzen. Hij signaleerde de vogel met ringcode LYYF in Põgari-Sassi aan de westkust van..

De blauwe kiekendief en de Waddeneilanden horen bij elkaar. Decennia lang was dit het geval, maar de laatste jaren wordt de broedpopulatie steeds kleiner. De afgelopen vijf jaar is het aantal broedparen gehalveerd. Als we niet..

Nog maar een maand en dan beleven we alweer de langste dag, qua daguren. Veel vogelaars die bijvoorbeeld voor SOVON broedvogels inventariseren, maken de komende weken extra uren. Naast de ochtendinventarisaties staan ook..

Stiekem kruipt het voorjaar al weer een heel eind voorbij. Op de nominatie om nog door te trekken staat onder andere de wespendief. Hij behoort tot de roofvogels, maar is een echt buitenbeentje. Zijn hoofdmaal bestaat uit wespen..

De laatste dagen worden er mede door de staffe oostenwinden zeldzame sterns naar Nederland geblazen. Het gaat om opvallend hoge aantallen van witvleugelsterns (en een handjevol witwangsterns). Bij Waarneming.nl en SOVON worden..

Er zijn ieder (vogel)jaar van die kleine zekerheidjes. Zo in de eerste decade van mei gaan bij de meeste vogelaars de alarmbellen rinkelen: wie vindt de eerste morinelplevieren? Want dat ze ergens gezien worden is een zekerheid...

Het mag dan voor SOVON en Vogelbescherming het Jaar van de Vsidief zijn, maar voorlopig lijkt het er op dat zijn kustbroertje, de noordse stern, met de voorjaars-eer gaat strijken...