Natuurberichten
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.Pagina 7 van 48 - 479 Resultaten

De Cruijff-wijsheid ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ geldt ook voor de kleine heremietkreeft, ook wel boksertje genoemd. Zandsuppleties versterken de kust, maar veroorzaken tijdelijk grote sterfte van bodemdieren. Positief is dat..

Afgelopen woensdag 27 september maakte Stichting ANEMOON melding van opmerkelijk veel waarnemingen van dode zeekreeften in de Oosterschelde. Uit observaties van meerdere duikers lijkt inmiddels naar voren te komen dat de sterfte..

Tijdens recente duiken zagen meerdere sportduikers opmerkelijk veel dode zeekreeften in de centrale Oosterschelde. Gewoonlijk kom je hier tijdens een duik zelden een dode kreeft tegen, maar nu worden per keer soms tussen de vier..

Exotische vlokreeftjes die in zelfgebouwde kokertjes leven. Ze komen opeens massaal voor en overwoekeren onder water veel, zelfs levende dieren. Kleine ecoramp of tijdelijk gebeuren? ..

Strandbezoekers kennen ze wel uit het aanspoelsel; buisjes gemaakt van zand en/of schelpstukjes. Ze worden gemaakt door kokerwormen. Hoewel ze al 250 jaar van ons strand bekend zijn, houden deze wormen onderzoekers nog steeds..

Er zijn steeds meer meldingen uit de Oosterschelde van een voor ons land nieuwe grote platworm. Terwijl onderzoek naar de identiteit in volle gang is, circuleren er al veel Nederlandse namen. Wie helpt mee een goede te kiezen?..

De Oosterschelde is magnifiek. Groots qua biodiversiteit en natuur en geweldig voor waarnemers om dingen te ontdekken. Zoals afgelopen weekend een voor ons land nieuwe, flinke zeenaaktslak met de wetenschappelijke naam Doris..

In september 2022 werd een nieuwe hoefijzerwormsoort voor Nederland ontdekt. Daardoor is de Oosterschelde nu het leefgebied van ruim vijftien procent van alle op aarde bekende Hoefijzerwormen. Aparte, sierlijke dieren, die..

Zeenaaktslakken zien er vaak prachtig uit. Dat geldt niet alleen voor tropische, maar ook voor Nederlandse soorten. De gestippelde mosdierslak is de favoriet onder de duikers en snorkelaars van het Monitoringproject Onderwater..

De laatste jaren is er veel kwallennieuws. Kwallen arriveren steeds eerder in het jaar en uit genetisch onderzoek blijkt dat er soorten bijkomen. Niet leuk voor zwemmers, want sommige steken venijnig. Zoals de Blauwe haarkwal, die..