Natuurberichten
Uitgever: Vogelbescherming Nederland
Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.Pagina 77 van 99 - 984 Resultaten
De kleine zwanen hebben na jaren eindelijk weer een goed broedseizoen achter de rug. Het aandeel jongen bedraagt deze winter 14%. De laatste elf winters kwam dit steevast beneden de benodigde 12% uit, zijnde de jaarlijkse sterfte..

“De” ijseend is terug! Zo luidt de blije reactie van vogelaars in het Gooi. Het betreft een oude bekende: een mannetje ijseend dat jaarlijks overwintert op het Gooimeer bij Huizen in Noord-Holland. Op 19 december werd hij voor het..

Onlangs is ‘Nederlandse wetlands. Vogel- en natuurbescherming 2008-2011’ officieel gepresenteerd. Het rapport heeft als thema water en werd heel toepasselijk gepresenteerd bij de Nieuwkoopse Plassen. Verdroging van natuurgebieden..

Na vele rampzalige jaren hebben de Nederlandse grutto’s een redelijk broedseizoen achter de rug. Dankzij het natte en koude voorjaarsweer zijn er in 2012 maar liefst zestig procent meer gruttojongen uitgevlogen dan in 2011. De..

Wie de afgelopen dagen tijdens vorst en sneeuw staartmezen door de tuin heeft zien trekken, kan alleen maar bewondering hebben voor deze kleine vogels, die schijnbaar moeiteloos aan voedsel komen. Hoe overleven staartmezen de..

Vijftig boerenzwaluwen werden in 2011 voorzien van een chip op hun rug. Met deze ‘geolocator’ was het mogelijk om de trekroute en overwinteringsplaatsen van deze vogels vast te leggen. Deze zomer werden de geloggerde zwaluwen..

In de broedtijd is de grote gele kwikstaart een soort van beken die vooral in Oost- en Zuid-Nederland is te vinden. Maar in de winter komt dit markante vogeltje ook in grote steden in het westen van het land voor. Langs grachten,..

Koolmezen afkomstig uit Oost-Europa die ‘vreemd’ roepen. In het Natuurbericht van 6 november heeft u al kunnen lezen dat Nederland deze herfst wordt bezocht door recordaantallen koolmezen en dat veel van die koolmezen anders..

De laatste twee weken werden opvallende aantallen trekkende merels waargenomen, vooral op Texel, in de Kop van Noord-Holland en in Zeeland. Vele tienduizenden hebben vanuit Scandinavië de oversteek gewaagd over de Noordzee. Niet..

De laatste weken wordt Nederland bezocht door recordaantallen koolmezen. Ze komen uit het oosten, onder andere uit de Baltische staten. Aan het uiterlijk kun je deze Oost-Europese koolmezen niet herkennen. Maar ze maken wel net..