Natuurberichten
Uitgever: Vogelbescherming Nederland
Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.Pagina 81 van 99 - 984 Resultaten

Al sinds 24 maart zit aan de rand van de Westerheide bij Hilversum, een Pallas’ boszanger. Een zeldzame gast uit Siberische taiga, die vrijwel jaarlijks in Nederland wordt gezien, maar vrijwel uitsluitend in de herfst. De vogel..

Op veel plaatsen is nu het onopvallende koeren van de holenduif te horen, want hun broedseizoen is weer begonnen. Een broedseizoen dat lang duurt: van begin maart tot half oktober. Dat heeft als voordeel dat je nog kunt beginnen..

Met dit prachtige maartweer keren kneutjes in rap tempo terug naar de broedplaatsen. Ooit was de kneu een zeer algemene vogel, die goed bekend was bij de plattelandsbevolking. Om ze nu te zien moet je vooral naar natuurgebieden,..

Het is nu spechtentijd: alle spechtensoorten zijn actief en dat geldt zeker ook voor de majestueuze zwarte specht. Zoek hem in de grote boscomplexen van ons land en let op de luide roffel en de opvallende roep...

Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek van kraanvogels. Tienduizenden kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken dan naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa...

Het is zacht weer en het moment kon niet beter gekozen zijn: de start van een nieuw seizoen van Beleef de Lente. Vandaag, 1 maart, gaan de camera’s aan die een boeiende inkijk zullen geven in het leven op en rond de nesten van..

In veel tuinen kun je ze nu zien liggen: de lege huisjes van slakken. Kapot en vaak enkele bij elkaar, bij een steen of op het terras. Het zijn restanten van het werk van de zanglijster. Een zeldzame vorm van werktuiggebruik onder..

Een van de spectaculairste vogelfenomenen van Nederland speelt zich jaarlijks af in het IJsselmeer. Hier verblijven ’s winters onafzienbare groepen toppers, van wel tienduizenden exemplaren. Toen het IJsselmeer begin februari..

Door de vorst en de sneeuw zijn grote aantallen houtsnippen op drift geraakt. Er worden er nu vele honderden per dag gezien. Sommige waarnemers melden wel 20 tot 30 houtsnippen in hun gebieden. De houtsnippen zijn op zoek naar..

De vorstinval zorgt ervoor dat er van alles gebeurt in de vogelwereld. Niet zozeer de kou zelf, maar de beschikbaarheid van voedsel bepaalt de keuze die vogels maken: wegtrekken of blijven? Vogels reageren divers op de kou...