Natuurberichten

Pagina 868 van 1700 - 16998 Resultaten

inbouwsteen Gierzwaluw

Het slopen van gebouwen kan schade veroorzaken voor beschermde soorten vleermuizen, gierzwaluwen, mussen, uilen en steenmarters. Omdat er in de praktijk nogal eens iets mis gaat, brengen de Provincie Gelderland en de..


Lees verder 24 augustus 2018   6 jaar oud
Bladmijn gele slakkenspoormot - primair

Er zijn twee mineerders van smalbladige wilgen ontdekt, die nog niet eerder in Nederland en België waren aangetroffen. Het gaat om de slakkenspoormotten Phyllocnistis valentinensis en een mysteriesoort. Vorig werden jaar grote..


Lees verder 23 augustus 2018   6 jaar oud
Ussurische buisvleermuis overwintert in een holletje in de sneeuw.

Afgelopen weken is in het toonaangevende tijdschrift Nature gepubliceerd dat de Ussurische buisneusvleermuis op een wel erg bijzonder manier overwintert, namelijk opgerold als balletje in de sneeuw. Een welkom cool nieuwtje in..


Lees verder 23 augustus 2018   6 jaar oud
Groen en blauw in Amsterdam

Hoe overtuig je stedenbouwkundigen en beleidsmakers ervan dat er bij stedelijke ontwikkeling meer aandacht moet komen voor groen en blauw? Dit kan door de maatschappelijke baten van dit natuurlijk kapitaal te presenteren in de te..


Lees verder 23 augustus 2018   6 jaar oud
Brachychaeteuma bagnalli

Tijdens een excursie van de JNM – Jongeren in de Natuur werden in één dag twee nieuwe soorten bodemdieren voor Nederland ontdekt: een miljoenpoot en een springstaart. De excursie ging over bodemdieren; uit de resultaten blijkt dat..


Lees verder 22 augustus 2018   6 jaar oud
Smient

Broedende smienten staan nu op de nieuwe Rode Lijst. Dat is echter niet eens zulk slecht nieuws, want voorheen broedden ze hier niet en nu wél. Overwinterende smienten gaan daarentegen in aantal achteruit en moeten we extra in de..


Lees verder 21 augustus 2018   6 jaar oud
tuin met scheefbloem

Het scheefbloemwitje is in 2015 voor het eerst in Nederland gezien, en sindsdien is de soort met een enorme opmars bezig. Per generatie, en er zijn vier tot vijf generaties per jaar, kan de soort zeker een kilometer of 50..


Lees verder 20 augustus 2018   6 jaar oud

Het aantal soorten doodhoutkevers in Nederland lijkt toe te nemen. De afgelopen jaren zijn er veel soorten als nieuw voor Nederland gepubliceerd. Helaas is er de laatste jaren een kentering te bespeuren. Onder andere door de..


Lees verder 20 augustus 2018   6 jaar oud

De Universiteit Utrecht heeft in opdracht van ARK Natuurontwikkeling onderzoek gedaan naar de reacties van wisenten op verschillende soorten recreanten. Daaruit blijkt dat wisenten en bezoekers goed samengaan, mits de dieren de..


Lees verder 19 augustus 2018   6 jaar oud
Watervleermuis op boomstam

Vorige week, op de warmste nacht ooit gemeten in Nederland, gingen enkele leden van de vleermuiswerkgroep Wageningen extreem vroeg op pad om verblijfplaatsen op de Grebbeberg te zoeken. Veel mensen worden lamlendig van dit warme..


Lees verder 17 augustus 2018   6 jaar oud

Archief