Natuurberichten

Pagina 902 van 1700 - 16996 Resultaten

Klimaatverandering en de hiermee gepaard gaande toename van grillige weerspatronen heeft nadelige gevolgen voor (oude) bomen. De storm van 18 januari heeft behoorlijk huisgehouden in ons land. Het kan niet anders dan dat er langs..


Lees verder 21 februari 2018   7 jaar oud
Prent ree

Iedereen die naar buiten gaat komt wel eens sporen van wilde dieren tegen. De meest herkenbare sporen zijn voetafdrukken. Prenten noemen we die. Prenten van hoefdieren vind je meestal op zachte ondergrond zoals op een zandpad in..


Lees verder 20 februari 2018   7 jaar oud
Vliegende roerdomp

Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten hebben in De Wieden (één van de belangrijkste laagveenmoerassen van West-Europa) een verdroogd en dichtgegroeid stuk moeras geschikt gemaakt voor de roerdomp en andere moerasbewoners...


Lees verder 20 februari 2018   7 jaar oud
zoeken eitjes eikenpage - primair

Nu, in de winter, zijn er geen kleine pages aanwezig als vlinder, maar ze overwinteren als ei. Al jarenlang worden in de winter eitjes van de sleedoornpage geteld, maar ook eikenpage en de zeldzame bruine eikenpage zijn nu als..


Lees verder 19 februari 2018   7 jaar oud
Sneeuwklokjes in volle bloei Prof Oudpark, Ede op 17 februari 2018

De oudste bloeiwaarneming in de database van De Natuurkalender is die van een sneeuwklokje op 8 februari 1868 in Oostkapelle. Daarmee hebben we nu 150 jaar lang fenologische waarnemingen in ons land. Het sneeuwklokje bloeit..


Lees verder 18 februari 2018   7 jaar oud

Dankzij een extra bijdrage van ruim twee miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kunnen ARK Natuurontwikkeling en partners werken aan een veilig en groen Gulpdal. Bewoners, van mens tot hazelmuis en ijsvogel, gaan hiervan..


Lees verder 18 februari 2018   7 jaar oud
NL, Noord-Holland, Zandvoort, Amsterdamse Waterleidingduinen

Wereldwijd neemt de vraag naar water toe. In meerdere regio’s staat de beschikbaarheid van voldoende en schoon water al onder druk. Ondergrondse opslag van water biedt een kans om ook in de toekomst aan de waterbehoefte te kunnen..


Lees verder 16 februari 2018   7 jaar oud
SEM foto zwavel kristallen

Overal om ons heen komen ze voor: micro-organismen. Eén specifieke groep, de ontzwavelaars, heeft zich inmiddels erg nuttig bewezen: ontzwavelaars halen het stinkende waterstofsulfide uit aardgas en biogas zodat het geen schade..


Lees verder 16 februari 2018   7 jaar oud
Perental op stam - primair

De afgelopen weken zijn er regelmatig vlinders gezien, ondanks het koude weer. Op bomen en struiken kun je nu onder andere de perentak vinden, ook in de achtertuin. Behalve op bomen zijn de mannetjes ook bij lichtbronnen als..


Lees verder 15 februari 2018   7 jaar oud
Boommarter

De geboorte van jonge boommarters vindt doorgaans plaats tussen eind maart en begin mei. Uit onderzoek op onder andere de Veluwezoom is gebleken dat vooral de hoeveelheid voedsel bepaalt wanneer de jongen worden geboren. Door de..


Lees verder 15 februari 2018   7 jaar oud

Archief