Natuurberichten

Uitgever: Bureau Natuurbalans-Limes Divergens

Pagina 1 van 1 - 6 Resultaten

Mannetje zuidelijke sikkelsprinkhaan

De zuidelijke sikkelsprinkhaan komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maar op een recente Duitse verspreidingskaart is te zien dat de soort via het Rijndal Düsseldorf al heeft bereikt. Dit roept de vraag op of deze sprinkhaan..


Lees verder 27 september 2023   7 mnd oud
Wrattenbijter

Het scheelde weinig of de wrattenbijter was uit ons land verdwenen. In Gelderland houdt de soort nog moedig stand. Dankzij een actief herstelplan brengen de provincie Gelderland, Bureau Natuurbalans en Staatsbosbeheer de populatie..


Lees verder 12 november 2021   2 jaar oud

Begin augustus is voor het eerst sinds 74 jaar weer een populatie van de juchtleerkever gevonden in Nederland. Deze zeldzame kever leeft verborgen in grote holle bomen. De juchtleerkever en zijn leefgebied zijn strikt beschermd..


Lees verder 12 oktober 2020   3 jaar oud
paarse parelmoervlinder - primair

Op 28 juli ontdekte Joris Verhees een paarse parelmoervlinder in Zuid-Limburg. Het dier werd tijdens een insecteninventarisatie aangetroffen in een grasland van Staatsbosbeheer. De laatste keer dat deze vlinder in Nederland werd..


Lees verder 3 augustus 2020   3 jaar oud
Selfie Joris Verhees (links) en Pim Lemmers met rosevleugel

Woensdag 14 augustus vonden Joris Verhees en Pim Lemmers langs de Geul bij Bunde de eerste rosevleugel van Nederland. Net voordat ze hem vonden hadden ze het heel toevallig nog over de soort, aangezien de soort voor het eerst in..


Lees verder 16 augustus 2019   4 jaar oud
Beekdonderpad

De beekdonderpad is een zeldzame vissoort waarvan de grootste populatie in het uiterste zuiden van Limburg in de Geul voorkomt. De soort is zeer gevoelig voor een slechte waterkwaliteit en van invasieve grondelsoorten wordt..


Lees verder 12 september 2018   5 jaar oud

Archief