Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 1 van 79 - 789 Resultaten

Peperbus

Vrijwilliger Leo Jalink inventariseert al bijna een halve eeuw paddenstoelen in het duingebied. Wie is Leo en waar komt zijn passie voor de paddenstoelen van de duinen vandaan?..


Lees verder 23 juli 2024   3 dgn oud

Vind je nergens paddenstoelen? Ga dan naar het Robbenoordbos. Omdat dit door Jan en alleman steevast wordt beweerd, ging Piet Brouwer naar de Wieringermeer in de kop van Noord-Holland. En inderdaad: minder slakken dan we de..


Lees verder 20 juli 2024   6 dgn oud

De herfst is het paddenstoelenseizoen bij uitstek, maar bij voldoende regen zijn ook in de zomer al volop paddenstoelen te vinden. Een voorbeeld hiervan is de panteramaniet, een mooie soort die je vooral in wegbermen op de..


Lees verder 15 juli 2024   1 week oud

In het Kootwijkerveen werden onlangs een aantal Echte tolzwammen waargenomen. Het Kootwijkerveen is een gebied met veel vennen, heide en af en toe een bosje bestaande uit Grove dennen. Hier leven Echte tolzwammen mee in symbiose...


Lees verder 10 juli 2024   2 wkn oud
Zeewinde

Ons kustlandschap heeft een grote variatie aan natuur en zijn eigen karakteristieke planten, mossen en paddenstoelen. Stuk voor stuk goede indicatoren, die ons iets vertellen over de natuurkwaliteit en ontwikkelingen in ons..


Lees verder 1 juli 2024   3 wkn oud

Paddenstoelen hebben een sleutelrol in het functioneren van bosecosystemen en ze vormen een groot deel van de biodiversiteit. Milieu- en klimaatveranderingen hebben invloed op het voorkomen en functioneren van deze paddenstoelen..


Lees verder 29 juni 2024   3 wkn oud

Tijdens een biologenbijeenkomst in een laagveengebied onlangs, werden twee soorten op elkaar gelijkende melkzwammetjes aangetroffen. Ze stonden in een moerasbosje met veel Berken, zomereiken en Wilgen. Bij bestudering van de..


Lees verder 23 juni 2024   1 maand oud

Een waarnemer van de Nederlandse Mycologische Vereniging deed op 29 mei een bijzondere ontdekking. In de buurt van het Caitwickerzand (Gelderland) zag hij verschillende paddenstoelen, waaronder honderden 'Hanenkammen'. Het is zeer..


Lees verder 5 juni 2024   1 maand oud

Afgelopen week leken de paddenstoelen wel verdwenen te zijn. Dat is natuurlijk niet zo, maar na uren zoeken begint een rechtgeaarde paddenstoelenkenner wel zijn wenkbrauwen te fronsen. Het leek erop dat zelfs de kleinste..


Lees verder 28 mei 2024   1 maand oud

Vorige week zaterdag troffen we weer van die grijze bolletjes aan op een rotte stam van een dode den. Tot nu toe noteerden we deze soort als de Gewone boomwrat en hiermee was de kous af. Hij wordt ook wel Bloedweizwam genoemd als..


Lees verder 18 mei 2024   2 mnd oud

Archief