Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.
Deel deze pagina

Pagina 11 van 13 - 127 Resultaten

Kropaar. Foto Arnold van Vliet

De extreem droge omstandigheden in het voorjaar hebben de groei van grassen sterk negatief beïnvloed. Als gevolg hiervan zijn er de afgelopen twee maanden 58 procent minder graspollen geteld door het Leids Universitair Medisch..


Lees verder 18 juli 2011   11 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Voor hooikoortspatiënten die last hebben van bijvoetpollen breekt nu de periode aan waarop ze klachten kunnen gaan krijgen. De pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de afgelopen dagen het eerste pollen..


Lees verder 8 juli 2011   11 jaar oud
Bloei grassen

De afgelopen dagen zijn door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond de eerste graspollen aangetroffen in de pollenvangers. Ook zijn de vroegbloeiende grassoorten in bloei gezien. Het..


Lees verder 21 april 2011   11 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

Het berkenpollenseizoen staat weer voor de deur. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl komen berkenpollen vanaf 1 april in het zuidwesten van Nederland in de lucht. Een week later hebben ook hooikoortspatiënten in het..


Lees verder 29 maart 2011   11 jaar oud
Zwarte els volle bloei Alnus glutinosa Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

Zodra de komende dagen de weersomstandigheden verbeteren en de zon erbij komt zullen de zwarte elzen massaal in bloei komen en hun pollen in de lucht loslaten. Pollenconcentraties kunnen onder gunstige omstandigheden oplopen tot..


Lees verder 13 februari 2011   11 jaar oud
Els (Alnus subcordata) uit de Kaukasus - Iran. Bloeide op 10 januari 2011.

De afgelopen dagen zijn door het Leids Universitair Medisch Centrum de eerste elzenpollen in de lucht aangetroffen. Het gaat zeer waarschijnlijk om elzen uit de Kaukasus die in Nederland zijn aangeplant. De komende dagen worden..


Lees verder 14 januari 2011   11 jaar oud
Ambrosia Bloei

Begin september startte de nVWA een campagne om de hooikoortsplant ambrosia uit de grond te trekken om verdere verspreiding in Nederland te voorkomen. Tegelijkertijd is een oproep verspreid om waarnemingen van ambrosia te melden..


Lees verder 1 oktober 2010   11 jaar oud
Ambrosia kiemplantje

Door de koude mei en de droge omstandigheden in juni en het begin van juli ontkiemt ambrosia op diverse plaatsen ruim een maand later dan vorig jaar. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl worden vanaf 20 augustus..


Lees verder 31 juli 2010   12 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zal de komende dagen vanuit het zuidoosten in heel het land de bijvoet in bloei komen. Naar schatting tussen de vijf en zeven procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor het..


Lees verder 4 juli 2010   12 jaar oud
Kleine brandnetel. Foto: Paul Busselen,Katholieke Universiteit Leuven

De brandnetel bloeit volop. Al valt het nauwelijks op. De groene plant trekt niet echt de aandacht, en hetzelfde geldt voor de bloemen. Met een stekelige aanraking laat de plant soms weten dat hij er is, maar dan houdt het ook op...


Lees verder 2 juli 2010   12 jaar oud

Archief