Natuurberichten

Pagina 1 van 1507 - 15062 Resultaten

Trekkende kraanvogels

Het uitzonderlijk warme weer deze februarimaand heeft zichtbaar invloed op de natuur. Ook kraanvogels worden getriggerd door het vroege voorjaarsweer. Vorige week was er daardoor al een eerste grote piek te zien in de..


Lees verder 20 februari 2024   6 uur oud
Grutto's

Grutto, veldleeuwerik en torenvalk: zomaar drie karakteristieke vogelsoorten van het Nederlandse landschap. Met het concept Basiskwaliteit Natuur brengt Vogelbescherming in kaart hoe de situatie van deze en andere kwetsbare vogels..


Lees verder 20 februari 2024   15 uur oud
Alauda arvensis. Veldleeuwerik

Veldleeuweriken zijn terug en kamsalamanders alweer in het water...


Lees verder 20 februari 2024   15 uur oud
Spuisluisje bij Zwarte Haan

Met name in het voorjaar stroomt er steeds minder zoet water uit Nederlandse en Duitse rivieren naar de Waddenzee. Daardoor verandert het leven van algen, vissen en vogels op het wad...


Lees verder 19 februari 2024   1 dag oud
citroenvlinder Viburnum - primair

De eerste citroenvlinders zijn uit hun winterslaap gekomen en zijn de afgelopen weken al actief vliegend waargenomen op de zonnige momenten. Normaliter planten citroenvlinders zich in het (vroege) voorjaar voort, waarna in de..


Lees verder 19 februari 2024   1 dag oud
zanglijster

Zanglijsters weer te zien en te horen, haarslakjes zijn glibberig én harig...


Lees verder 19 februari 2024   1 dag oud
Drie Zakpijpen uit onze wateren. v.l.n.r:  Doorschijnende zakpijp (Ciona intestinalis - inheems); Knotszakpijp Styela clava (exoot); Zeebes (Dendrodoa grossularia)

Rare wezens zijn het, zakpijpen. Vanwege de zakvorm met twee pijpjes bovenop genoemd naar een doedelzak. Van de twintig Nederlandse soorten op een nieuwe poster, is de helft exoot. Een opvallend groot deel dus...


Lees verder 18 februari 2024   2 dgn oud
Slanke sleutelbloem

De slanke sleutelbloem was één van de kandidaten bij de verkiezing van onze nationale bloem, maar hij moest het madeliefje voor laten gaan. Misschien omdat we heel veel meer sleutelbloemen bij de bloemist en in de tuin zien dan in..


Lees verder 18 februari 2024   2 dgn oud
roodgerande houtzwam

Zoek naar de roodgerande houtzwam en herken het liedje van de roodborst (en andere vogels)...


Lees verder 18 februari 2024   2 dgn oud

Juist door het huidige vochtige weertype en de hoge temperaturen is er van alles te vinden in uw eigen vertrouwde omgeving. Afgelopen zondag werden er een aantal interessante paddenstoelen aangetroffen op een recreatieterrein in..


Lees verder 17 februari 2024   3 dgn oud

Archief