Natuurberichten

Pagina 1 van 1695 - 16944 Resultaten

Insecten in Nederlandse slootjes verzamelden al microplastics decennia voordat de term bedacht werd. Verder blijkt uit veldwerk van Naturalis-onderzoeker Auke-Florian Hiemstra dat dit gedrag tegenwoordig heel veel voorkomt. In..


Lees verder 21 juni 2025   3 uur oud
Biesbosch, Werkendam, ter hoogte van de Galeiweig

In Natura 2000-gebied de Biesbosch werken de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant samen aan de beheersing van de reuzenbalsemien. De plant verstoort namelijk de biodiversiteit in de Nederlandse natuur. Kunstmatige..


Lees verder 21 juni 2025   8 uur oud
Torenkruid

Torenkruid in bloei en jonge torenvalken uitgevlogen...


Lees verder 21 juni 2025   8 uur oud
Tiengemeten, een van de belangrijke kerngebieden in de Biesbosch Rijn-Maas Delta.

De ecologische waterkwaliteit en natuur in de Biesbosch Rijn-Maasmonding (BRM) zijn nog niet op orde en kunnen verder verslechteren. In de voorverkenning BRM is verkend welke maatregelen nodig zijn om de doelen voor 2050 te halen,..


Lees verder 20 juni 2025   1 dag oud
Tijgermug

Steeds vaker worden op campings uitheemse plantensoorten aangetroffen die via kampeeractiviteiten naar ons land zijn meegelift, zoals de naaldzaadbloem. Dit is een invasieve soort die schadelijk is voor biodiversiteit en de..


Lees verder 20 juni 2025   1 dag oud
Bosverjonging

De toekomst van de Europese bossen loopt gevaar door ons veranderende klimaat. Om de effecten van klimaatverandering te observeren, kijken we vaak naar de grote bomen. Maar de jonge bomen zijn de toekomst van het bos en ook het..


Lees verder 20 juni 2025   1 dag oud
Glasvleugelpijlstaart

Zomerse nachtvlinders in je tuin...


Lees verder 20 juni 2025   1 dag oud
Bataafse stroommossel (Unio crassus riparius)

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een plant- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de Bataafse stroommossel, een weekdiertje dat onmisbaar is voor zuiver water, maar dat uit Nederland is verdwenen..


Lees verder 19 juni 2025   2 dgn oud
Veldmuis Microtus arvalis

De Zoogdiervereniging vraagt in 2025 aandacht voor alle verschillende woelmuissoorten en laat zien hoe leuk, bijzonder en nuttig deze kleine zoogdieren zijn. Dé woelmuis bestaat niet. In Nederland leven vijf soorten woelmuizen...


Lees verder 19 juni 2025   2 dgn oud
Blauwe glazenmaker in vlucht.

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse libellentuintelling plaats. Wie een kwartiertje tijd had, ging lekker bij de vijver zitten of wandelde de tuin rond op zoek naar zoveel mogelijk libellen. Er zijn ruim 600 tellingen gedaan..


Lees verder 19 juni 2025   2 dgn oud

Archief