Natuurberichten

Pagina 1180 van 1507 - 15068 Resultaten

bever kop

In de winter zijn bevers nagenoeg geheel aangewezen op bast van bomen, struiken en twijgen. Dit dieet vullen ze aan met worteldelen van verschillende planten, zoals riet, gele plomp, gele lis en brandnetel. In april zijn veel..


Lees verder 4 april 2012   11 jaar oud
knoflookpad

Het is april en de paartijd voor de zeldzame knoflookpad is aangebroken. De mannetjes van dit mysterieuze amfibie roepen heel zachtjes, ze doen dit onder water en laten zich niet of nauwelijks zien. Dit maakt het extreem moeilijk..


Lees verder 4 april 2012   11 jaar oud
Mannelijke heikikker

Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten noteerde dit voorjaar weer een nieuwe soort voor het nieuwe natuurgebied de Groene Jonker bij Nieuwkoop: de heikikker...


Lees verder 3 april 2012   11 jaar oud
bijlsprietje

Zweefvliegen zijn goede indicatoren voor de ecologische toestand van natuur- en bosgebieden. Een driejarig zweefvliegenonderzoek in het Drongengoed-Maldegemveld bevestigde de ecologische waarde van het gebied dat een zeer hoge..


Lees verder 3 april 2012   11 jaar oud
rood dooiermos

Al vele jaren stelt de wetenschap zich de vraag of leven is op Mars. In een poging om eindelijk uit deze impasse te geraken, stelden onderzoekers verscheidene korstmossen bloot aan ruimtelijke omstandigheden en gingen ze hun..


Lees verder 2 april 2012   11 jaar oud

Verspreid over Nederland worden al zeer regelmatig oranjetipjes gemeld. Deze opvallende voorjaarsvlinder vliegt steeds vroeger in het jaar en zeker door de hoge temperatuur in maart lijkt hij op een record af te stevenen...


Lees verder 2 april 2012   11 jaar oud

Het gezegde ‘In mei leggen alle vogels een ei’ kan officieel de prullenbak in. Onderzoekers hebben een model ontwikkeld dat voor vijfendertig broedvogelsoorten laat zien wanneer ze hun eerste ei leggen. Veel koolmezen,..


Lees verder 1 april 2012   11 jaar oud
Spinragkokerworm in de Oosterschelde, maart 2012.

Nicolea zostericola is zijn wetenschappelijke naam. Voor zo ver bekend had deze soort nog geen Nederlandse naam. Hier wordt nu voorgesteld om hem Spinragworm te noemen. De laatste verwijzing naar Nederlandse waarnemingen in de..


Lees verder 1 april 2012   11 jaar oud
Das

Het gaat geweldig met de dassen rondom Winterswijk in de Achterhoek. Boswachter Hans Rauwerdink heeft liefst 28 dassenburchten in kaart gebracht.
Medio jaren negentig waren de holbewoners praktisch verdwenen uit het..


Lees verder 30 maart 2012   11 jaar oud
Juveniele zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GNU-licentie

Vorige week meldde Staatsbosbeheer dat het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen door hun kolossale nest was gezakt. Maar inmiddels hebben ze een nieuw nest gebouwd waarop ze nu ook al weer broeden...


Lees verder 30 maart 2012   11 jaar oud

Archief