Natuurberichten

Pagina 1306 van 1521 - 15206 Resultaten

steenuil

Niet alleen tuinvogels hebben moeite met het vinden van voedsel tijdens de koude wintermaanden. Ook voor uilen is het knap lastig om in de sneeuw muizen te vinden. Bouw daarom eens een muizenruiter op het erf! Dit winteronderkomen..


Lees verder 3 december 2010   13 jaar oud
Nicotiana sylvestris, siertabak

In Amsterdam worden regelmatig nieuwe verwilderingen van tuinplanten gemeld. Vaak gaat het om eerste meldingen in Nederland. Dat was ook het idee toen onlangs ‘Siertabak’ verwilderd werd aangetroffen...


Lees verder 2 december 2010   13 jaar oud

Het spiegeldikkopje is de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan. De soort komt alleen nog voor in de Peelregio, in Noord-Brabant en Limburg. Door snel actie te ondernemen kan de soort zich weer uitbreiden en ook nieuwe..


Lees verder 2 december 2010   13 jaar oud
jonge westelijke smaragdhagedis (Lacerta bilineata)

Na het afsnijden van een broccolistronk kreeg mevrouw Titzing uit Arnhem een verontrustende ervaring. Tot haar grote schrik kwam er uit de holte in de broccolistronk een levende hagedis gekropen. De broccoli was afkomstig uit..


Lees verder 1 december 2010   13 jaar oud
Kussentjesmos

Alle 600 Nederlandse mossoorten worden in de komende maanden verzameld voor dna-onderzoek. Mossenspecialisten van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG), allen vrijwilliger, verzamelen materiaal in het veld. In het..


Lees verder 1 december 2010   13 jaar oud

Het zal niemand zijn ontgaan: Nederland gaat bezuinigen. Uiteraard zal ook de natuur er niet aan ontkomen. In totaal zal er de komende jaren 2 procent op de totale rijksuitgaven worden gekort. Als je de (anti)natuurmaatregelen op..


Lees verder 30 november 2010   13 jaar oud
Dakloze huiszwam

DNA onderzoek wijst uit dat allerlei korstjes en schimmels die gedurende de winter op dode stammen te zien zijn, gespecialiseerde paddenstoelen zijn. Ze zijn verwant aan onder andere het bekende Eekhoorntjesbrood...


Lees verder 30 november 2010   13 jaar oud
klapekster, Wikipedia Commons

Uit de jaarlijkse vogelbalans, waarin de actuele stand van de vogels staat beschreven, blijkt dat bijzondere en gespecialiseerde soorten op veel plekken verdwijnen. Wat zeldzaam is wordt zeldzamer, wat algemeen is algemener...


Lees verder 30 november 2010   13 jaar oud
Teer guichelheil

De afgelopen jaren zijn er weer diverse opmerkelijke plantenvondsten gedaan in Limburg. De vondsten variëren van herontdekkingen en soorten die profiteren van natuurontwikkeling tot soorten die nieuw uit het buitenland komen. Het..


Lees verder 29 november 2010   13 jaar oud

Bij insectenonderzoek in een aantal natuurontwikkelingsgebieden op de Veluwe zijn veel soorten aangetroffen, waaronder Rode Lijstsoorten. Er is gekeken naar vlinders, libellen, sprinkhanen, wilde bijen en zweefvliegen...


Lees verder 29 november 2010   13 jaar oud

Archief