Natuurberichten

Pagina 1368 van 1568 - 15678 Resultaten

Gewone kwelderslak

De aan getijden onderhevige moerasgebieden langs de Europese kusten en de daarbij behorende mariene flora en fauna staan door diverse redenen sterk onder druk. Voor Nederland hebben we het dan over de schorren en de kwelders...


Lees verder 25 september 2010   13 jaar oud
Rijpe kastanje witte paardenkastanje in bolster,  GNU Free Documentation License

De witte paardenkastanje laat zijn eerste rijpe kastanjes nu van de boom vallen. Dit is laat vergeleken met voorgaande jaren, maar vroeger was het normaal om in de tweede helft van september rijpe kastanjes te vinden. In het..


Lees verder 24 september 2010   13 jaar oud
Kastanjeboleet, Xerocomus badius. Foto: Kosiarz-PL, GFD-licentie

Door de natte augustusmaand zijn er dit jaar veel paddenstoelen in het bos. Kun je die eten? Om niet ziek te worden, roepen we de hulp in van de Wageningse expert Thom Kuyper. En Thom, wat adviseer je?..


Lees verder 24 september 2010   13 jaar oud
Riviertandzaad-Bidens radiata op slikrand langs de Oude Waal bij Nijmegen. thumbnail

Nieuwe planten- en diersoorten worden niet altijd bejubeld in Nederland, maar riviertandzaad heeft onze harten veroverd. De plant is een teken van herstellende dynamiek omdat hij dol is op natuurlijke waterpeilen. Riviertandzaad..


Lees verder 24 september 2010   13 jaar oud

Sporadisch duiken er zeeschildpadden op langs de Nederlandse kust, meestal in de herfst en wintermaanden. Als het om verzwakte of stervende dieren gaat, is snelle actie nodig om deze dieren te redden. Daarom is nu een protocol..


Lees verder 23 september 2010   13 jaar oud
lagarosiphon major

Verspreidbladige waterpest, een exotische waterplant, is opnieuw in Drenthe aangetroffen. Het lijkt er daarmee op dat ook deze exoot zich in ons land weet te handhaven...


Lees verder 23 september 2010   13 jaar oud

Hoewel in september niet erg veel dagvlindersoorten meer actief zijn, is het wel de tijd om kleine vuurvlinders te zien. Deze vlinder vliegt in drie generaties per jaar waarvan die in september vaak de grootste is...


Lees verder 22 september 2010   13 jaar oud
vleermuis in winterverblijf Johannes Regelink

Uniek onderzoek in een Limburgse mergelgroeve sinds 1944 laat een flinke toename van de aantallen overwinterende vleermuizen zien. Tussen 1980 en 2010 groeide het aantal vleermuizen met een factor zeven. Zo blijkt uit een..


Lees verder 22 september 2010   13 jaar oud
Rode Amerikaanse rivierkreeft

Rode Amerikaanse rivierkreeften zorgden de afgelopen dagen voor heel wat onrust. Op verschillende plaatsen in Nederland liepen de dieren over straat, tot grote verbazing, interesse of afgrijzen van menig voorbijganger. Behalve..


Lees verder 21 september 2010   13 jaar oud
noordse waterlijster, Warblers of North America , New York, Appleton, the public domain in the United States

Heel vogelend Nederland was afgelopen weekend in rep en roer. Op vlieland werd een nieuwe soort voor Nederland ontdekt: de noordse waterlijster. Ook in de rest van Europa is deze vogel superzeldzaam: in totaal werd hij slechts..


Lees verder 21 september 2010   13 jaar oud

Archief