Natuurberichten

Pagina 1372 van 1554 - 15535 Resultaten

pimpelmees

Wie de laatste dagen (ondanks, of juist dankzij de hitte) buiten is geweest, zal het mogelijk ook opgevallen zijn: het opvallend hoge aantal jonge pimpelmezen. Wat eerder in het voorjaar al vermoed werd, is bewaarheid. De..


Lees verder 6 juli 2010   13 jaar oud
Aardkastanje

Hij staat vanaf half juni volop in bloei, maar wordt door weinigen gezien. Hoewel een zoektocht op Google anders doet vermoeden wordt hij niet meer gegeten. De aardkastanje is daarvoor te onopvallend en te zeldzaam in Nederland...


Lees verder 5 juli 2010   13 jaar oud
spiegeldikkopje klein

Het gaat de laatste jaren slecht met het spiegeldikkopje. Dit is een prachtig vlindertje, dat echter alleen lokaal voorkomt en daardoor bij veel mensen onbekend is. Het spiegeldikkopje is enkel nog te vinden het Peelgebied...


Lees verder 5 juli 2010   13 jaar oud
Zandhagedisvrouwtje voor holletje

Juni is bij uitstek de maand dat de vrouwtjes van de zandhagedis extra hard aan het werk moeten. Op de heide en in de duinen kon je de afgelopen weken gravende vrouwtjes aantreffen op de randen van zandpaden en open zandplekken...


Lees verder 4 juli 2010   13 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zal de komende dagen vanuit het zuidoosten in heel het land de bijvoet in bloei komen. Naar schatting tussen de vijf en zeven procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor het..


Lees verder 4 juli 2010   13 jaar oud
voorkant Zoogdier met wolf

Wolven zijn niet te stoppen. Ze zullen Nederland vroeg of laat bereiken, zo stellen Roeland Vermeulen, Leo Linnartz & Anja Oude Tijdhof in het nieuwste nummer van Zoogdier. Ze wijzen daarbij op de omzwervingen van een aantal..


Lees verder 3 juli 2010   13 jaar oud
Kauw

Met enige regelmaat krijgen we bij SOVON de vraag of er niet teveel van een bepaalde vogelsoort zijn, en dan gaat het meestal om soorten als meeuwen, ganzen en kraaien. Onze tegenvraag is dan meestal: wat is te veel. Deze week..


Lees verder 3 juli 2010   13 jaar oud
Gewone zeehonden op zandbank. (foto: Andreas Trepte, www.photo-natur.de) wikipedia

Jonge zeehonden in de Nederlandse en Duitse Waddenzee worden gemiddeld bijna een maand vroeger geboren dan ruim dertig jaar geleden. Dat blijkt uit langjarige tellingen door onderzoekers van IMARES, het instituut voor marien..


Lees verder 2 juli 2010   13 jaar oud
huismus

Het is een warme week. En als we de weerjongens en –meisjes op tv mogen geloven blijven de temperaturen nog wel even in de 30 graden. Het is zó warm dat de mussen dood van het dak vallen. Althans, dat zeggen we tegen elkaar. Maar..


Lees verder 2 juli 2010   13 jaar oud
Rode spinkrab © Adema (1991)

In de laatste 15 jaar zijn er in de Zeeuwse delta slechts drie waarnemingen van de Rode spinkrab gemeld. Er werd gevreesd dat hij mogelijk al lokaal was verdwenen. In mei en juni van dit jaar zijn er echter weer twee Rode..


Lees verder 2 juli 2010   13 jaar oud

Archief