Natuurberichten

Pagina 1372 van 1568 - 15678 Resultaten

Ambrosia Bloei

De hooikoortsplant Ambrosia staat momenteel in bloei in Nederland. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de plant Alsemambrosia op veel plaatsen in Nederland gevonden wordt. De plant wordt vooral aangetroffen in tuinen waar..


Lees verder 7 september 2010   13 jaar oud
Eikels van zomereik. Foto: Paul Busselen, KU Leuven, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De eerste rijpe eikels vallen van de bomen. Dit is iets later dan voorgaande jaren. Eerder al vielen er eikels van de bomen, maar deze waren nog niet rijp. Het is nog onduidelijk of dit jaar een goed eikeljaar zal zijn...


Lees verder 6 september 2010   13 jaar oud
Veldgentiaan

Ze zijn laat dit jaar, de gentiaantjes in de duinvalleien van Noord- en Zuid-Holland. We hebben het over de Slanke gentiaan en de Veldgentiaan. In normale zomers bloeien deze zeldzame soorten half augustus uitbundig. In 2010 komen..


Lees verder 6 september 2010   13 jaar oud

In veel tuinen zijn dezer dagen regelmatig gamma-uilen te gast. Deze nachtvlinder vliegt ook overdag en drinkt uit allerlei bloeiende planten waaronder de vlinderstruik. Hij zit niet op de bloemen maar fladdert er wat voor...


Lees verder 5 september 2010   13 jaar oud
Mediterrane boomkikker (Hyla meridionalis) aangetroffen in garnalentransport

Op de visafslag in Breskens is tussen de garnalen een mediterrane boomkikker aangetroffen. De boomkikker is meegelift met een van de garnalentransporten uit Marokko, waar onze Hollandse garnalen worden gepeld. Dankzij de koeling..


Lees verder 5 september 2010   13 jaar oud
kaft Lutra Meeuw

Niet alleen roofvogels maar ook meeuwen eten kleine zoogdieren. Recent onderzoek naar de ecologie van zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen laat zien dat bij sommige kolonies in het binnenland heel andere prooidieren gevonden..


Lees verder 4 september 2010   13 jaar oud
Grauwe franjepoot, www.ivnvechtplassen.org

Ieder najaar brengt zijn leuke verrassingen op vogelgebied. In Noord-Holland worden momenteel veel meer grauwe franjepoten waargenomen dan ooit. Op een plek maar liefst vijftien bij elkaar, op een andere plek tien. Bijzonder!..


Lees verder 4 september 2010   13 jaar oud
Waaierkokerwormen en vraat door Buikstreepnemertijn in 2008

In 2007 werd de eerste Buikstreepnemertijn op onze kust aangetroffen. In 2008 en 2009 explodeerde het aantal van deze snoerwormen in de Oosterschelde, vooral door een enorm groot voedselaanbod. Buikstreepnemertijnen voeden zich..


Lees verder 3 september 2010   13 jaar oud
Gruttokuiken

Rustzones rond nesten van kritische weidevogels als grutto, wulp en tureluur zijn een goede manier om deze vogels te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Stichting het Brabants..


Lees verder 3 september 2010   13 jaar oud
Boerenzwaluw op trek

Nog even en het zal stil zijn op het platteland. De boerenzwaluwen staan namelijk op het punt van vertrekken. Deze blauwrode vogeltjes kunnen, net als veel andere Hollandse trekvogels, elk moment naar Afrika vertrekken...


Lees verder 3 september 2010   13 jaar oud

Archief