Natuurberichten

Pagina 1379 van 1407 - 14064 Resultaten

boomblauwtje

Na de matige voorjaarsgeneraties in april en mei zijn nu de zomergeneraties van icarusblauwtje en boomblauwtje aanwezig. Ze lijken in flinke aantallen te vliegen: icarusblauwtje in bloemrijke graslanden, duinen en bermen en..


Lees verder 2 augustus 2008   14 jaar oud
Buikstreep nemertijn 1

Er is een nieuwe worm voor de Nederlandse kust gesignaleerd. Het bijzonder fraaie beest heet in het Nederlands buikstreep nemertijn. De worm komt in een heel groot gebied ten noorden van de evenaar voor, maar was in Nederland nog..


Lees verder 2 augustus 2008   14 jaar oud
Jonge koolmezen

Het KNMI maakt gisteren bekend dat de temperatuur tegenwoordig 1,5°C hoger is dan rond 1950. De stijging is twee keer hoger dan wereldwijd. De gevolgen van deze klimaatverandering worden steeds duidelijker zichtbaar in natuur in..


Lees verder 1 augustus 2008   14 jaar oud
Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis). Foto: University of Illinois/James Appleby

De Plantenziektekundige Dienst van het Ministerie van LNV heeft dit jaar al twee keer de Aziatische boktor gevonden. Deze tor kan bijzonder schadelijk zijn voor bomen en struiken. Er wordt dan ook uit alle macht geprobeerd te..


Lees verder 31 juli 2008   14 jaar oud
de Woeste Hoeve

De kritiek dat wildviaducten weinig gebruikt zouden worden, blijkt onterecht. Onderzoek van de Wageningen Universiteit gepubliceerd in het jongste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift LUTRA van de Zoogdiervereniging VZZ,..


Lees verder 31 juli 2008   14 jaar oud
eikenpage klein

De eikenpage leeft vaak verborgen in de boomtoppen. De soort is dan ook voor veel mensen onbekend. Dit jaar vliegt de eikenpage erg goed en ze worden door veel mensen gezien, zelfs op hele nieuwe plaatsen...


Lees verder 30 juli 2008   14 jaar oud
Gewone aardhommel. Foto: M. Betley. GFDL licentie

Het gaat niet best met veel soorten hommels in Nederland, België en Engeland. Wat precies de oorzaak is, was tot nu toe moeilijk te zeggen. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum hebben nu via het stuifmeel..


Lees verder 30 juli 2008   14 jaar oud
Kamsalamander vrouwtje. Foto: Arnold van Rijsewijk

De afgelopen vier jaar zijn in Nederland veertien leefgebieden van zeldzame kikkers, padden en salamanders verbeterd dankzij een omvangrijk herstelproject genaamd Life Ambition. Een met Europees geld gefinancierd project waaraan,..


Lees verder 30 juli 2008   14 jaar oud
Ruigpootuil. Foto: Staatsbosbeheer

In de bossen van Staatsbosbeheer in Midden-Drenthe hebben dit jaar ruigpootuilen gebroed. Het is voor het eerst in ruim dertig jaar dat deze soort in Nederland voor nageslacht heeft gezorgd. ..


Lees verder 29 juli 2008   14 jaar oud
nachtzwaluw www.ivnvechtplassen.org

Eind juli betekent dat de natuur, als het om de vogels gaat, nu echt tot rust gekomen is. Althans, voor bijna alle soorten. Een paar gaan door tot ze er bijna bij doodvallen, zo lijkt het. De nachtzwaluw is zo'n volhouder. Hij..


Lees verder 29 juli 2008   14 jaar oud

Archief