Natuurberichten

Pagina 1407 van 1566 - 15660 Resultaten

Snoek

Met het warmer worden van het water kunnen de eerste paaiende snoeken nu elk moment worden verwacht. De paai kan al vanaf maart plaatsvinden, afhankelijk van de watertemperatuur. De snoek is een van de eerste vissoorten die aan de..


Lees verder 1 april 2010   14 jaar oud
wild zwijn

Wilde zwijnen kunnen een positief effect hebben op de biodiversiteit in Nederland. Dat stellen biologen Stefan Vreugdenhil en Erwin van Maanen in het jongste nummer van het populair wetenschappelijke tijdschrift Zoogdier. Hun..


Lees verder 1 april 2010   14 jaar oud
Gewone vlier

Met de hoge temperaturen van vorige week is de natuur bezig met een ware inhaalslag. In korte tijd staat er van alles in bloei, zie je de knoppen met de dag zwellen en neemt het groen zienderogen toe. De mooie winter heeft een..


Lees verder 1 april 2010   14 jaar oud

De Voorjaarsbekerzwam is een erg zeldzame verschijning, die tegenwoordig bijna alleen in de Noordoostpolder en Flevoland voorkomt. Ze is gebonden aan rottend naaldhout...


Lees verder 31 maart 2010   14 jaar oud
negendoornige wintersteenvlieg klein

Onderzoekers van de Stichting European Invertebrate Survey (EIS-Nederland) en het Naturhistorisk Museum te Oslo (Noorwegen) hebben een nieuwe wintersteenvlieg in Nederland gevonden. Ze troffen een vervellingshuidje en een..


Lees verder 31 maart 2010   14 jaar oud
bruine winterjuffer klein

De meeste libellen zijn in de winter als larve of ei aanwezig. Twee soorten overwinteren als volwassen dier en nu, op zonnige en wat warmere dagen, komen ze tevoorschijn. Het gaat om de zeldzame noordse winterjuffer en de bruine..


Lees verder 31 maart 2010   14 jaar oud
Start bloei en bladontplooiing van de berk.

De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat rond 2 april in het zuidwesten van het land de eerste berkenpollen in de lucht te vinden zullen zijn. Rond 28 april zal het berkenpollenseizoen voorbij zijn maar beginnen de..


Lees verder 30 maart 2010   14 jaar oud
Staartmees voedt elf jongen.
Gemaakt door Gary Shilton, RSPB afdeling Fairburn Ings. Foto mag alleen gebruikt worden onder vermelding van naam fotograaf en locatie.

Eén van de meest charmante vogels van ons land is de staartmees. Als staartmezen dan ook nog in de tuin een nest willen gaan bouwen is dat natuurlijk helemaal geweldig...


Lees verder 30 maart 2010   14 jaar oud
egel drinkt

Met de eerste zonnestralen brengt de prille lente aardig wat teweer. De stijging van de temperatuur luidt voor de egels het einde van de winterslaap in. Ontwaakte egels worden hier en daar alweer waargenomen, ook al worden de..


Lees verder 30 maart 2010   14 jaar oud
Oosterse sterhyacint

Nederland lijkt soms het spoor bijster. We zijn voortdurend op zoek. Op zoek naar nieuwe sterren. Wie de jacht op Hollandse sterren liever buiten uitvoert dan achter beeldbuis of flatscreen kan nu aan de slag. Sterhyacint en..


Lees verder 29 maart 2010   14 jaar oud

Archief