Natuurberichten

Pagina 1476 van 1531 - 15306 Resultaten

twee grauwe ganzen

Moeder natuur heeft het deze winter met de echte winterliefhebber maar goed voor. Voor wie van schaatsen, sleeën of langlaufen houdt zijn dit natuurlijk toptijden. De schaatsen schijnen niet aan te slepen te ziijn. Maar elk..


Lees verder 8 januari 2009   15 jaar oud
Vissen op zoetwatervissen. Foto door Frank Spikmans van RAVON.

De basiscursus zoetwatervissen is bedoeld om vrijwilligers op weg te helpen om zelf aan de slag te kunnen met verspreidingsonderzoek naar vissen. De cursussen zijn gemaakt voor beginners en bestaan uit een deel theorie, gevolgd..


Lees verder 8 januari 2009   15 jaar oud
oranjetipje december klein

Ieder jaar is het wel raak, vlinders die plotseling midden in de winter verschijnen. Dit jaar op 29 december het oranjetipje! Het prachtig verse mannetje vloog binnenshuis en was vast als pop meegekomen met de kerstboom...


Lees verder 7 januari 2009   15 jaar oud
Rugstreeppad

2008 werd internationaal uitgeroepen tot het Jaar van de Kikker. Reden hiervoor is het grote (uit)sterven dat momenteel plaatsvindt onder amfibieën. Van de 6.436 amfibiesoorten op de wereld wordt de helft in hun voortbestaan..


Lees verder 6 januari 2009   15 jaar oud
Pimpelmeesjes op voederkast

Het is dan eindelijk een beetje winter in ons land. Overal wordt geschaatst en houden kinderen een sneeuwballengevecht of maken een sneeuwpop. Oude tijden herleven. Geweldig natuurlijk. De hoge heren in Friesland zijn al dagen..


Lees verder 6 januari 2009   15 jaar oud
Luchtbellen onder het ijs. Foto: Ralf Verdonschot Alterra

Nu het ijs zo dik is dat half Nederland de schaatsen onderbindt, betekent dit niet dat er onder dit ijs geen waterdieren meer te vinden zijn. In vijver, sloot en plas zijn zelfs nog een heleboel dieren actief! Toch hebben deze..


Lees verder 6 januari 2009   15 jaar oud
Bosanemoon - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Het is nog volop winter in Nederland maar wie benieuwd is wanneer planten de komende lente in bloei zullen komen, kan terecht op de Natuurkalenderwebsite. Op 27 januari worden de eerste witte elzen in bloei verwacht. Voor de..


Lees verder 5 januari 2009   15 jaar oud
bruine winterjuffer klein

Wandelend over de heide of langs bosranden kunt u, als u veel geluk hebt, een juffertje aantreffen, de bruine winterjuffer. Deze soort heeft zich de afgelopen jaren sterk uitgebreid en is momenteel als volwassen libel in..


Lees verder 5 januari 2009   15 jaar oud
perentak klein

Er zijn niet veel vlinders atief in januari, maar de perentak wel. Vanaf begin januari tot begin april is deze vlinder te vinden in de buurt van bomen en struiken, bijvoorbeeld in stadsparken...


Lees verder 4 januari 2009   15 jaar oud
wijde mantel

De wijde mantel is een tweekleppig weekdier (schelp) dat recent vanuit de Noordwest Europese Atlantische kust de Zeeuwse Delta heeft gevonden. Sportduikers vinden steeds vaker en op steeds meer plaatsen deze prachtige schelp die..


Lees verder 3 januari 2009   15 jaar oud

Archief