Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 171 van 184 - 1833 Resultaten

iepenpage klein

De iepenpage is een uiterst zeldzame dagvlinder, waarvan alleen in de stad Heerlen een populatie bekend is. Deze is afhankelijk van slechts twee iepen. Deze week zijn er in de buurt van die bomen nieuwe iepen geplant...


Lees verder 7 april 2009   15 jaar oud
sleedoorn klein

Juist nu de wilg al snel over zijn hoogtepunt heen zal zijn, komt de sleedoorn in bloei. Deze opvallend wit bloeiende struiken zijn overal, ook in het stedelijk gebied, aanwezig en trekken veel vlinders...


Lees verder 6 april 2009   15 jaar oud
kleine parelmoervlinder klein

Nadat de afgelopen dagen de vlinderoverwinteraars al flink werden gezien zijn nu ook de vlinders die als pop hebben overwinterd tevoorschijn gekomen. De koolwitjes, boomblauwtje, bont zandoogje en zelfs een kleine..


Lees verder 2 april 2009   15 jaar oud
hakkel wilg klein

De eerste honderden meldingen van vlinders uit 2009 zijn er al, maar er zijn ook nog steeds veel mensen die dit jaar nog droog staan. Waar moet je zijn om je eerste vlinders te ontdekken?..


Lees verder 29 maart 2009   15 jaar oud
kleine vos wilg klein

De eerste officiele lentedag werd kleur gegeven door vele tientallen vlinders die zich in het zonnetje lieten zien. Het waren nog voornamelijk de als vlinder overwinterende soorten. Opvallend zijn de regionale verschillen tussen..


Lees verder 24 maart 2009   15 jaar oud
kolibrievlinder klein

De kolibrievlinder is de laatste jaren gewend geraakt aan zachte winters. Vroeger trokken ze allemaal in het najaar weg; de laatste jaren blijven er steeds meer hier hangen. Eén exemplaar heeft de kou in ieder geval overleefd:..


Lees verder 21 maart 2009   15 jaar oud
gehakkelde aurelia klein

Nu de zon wat meer kans krijgt komen de vlinders voorzichtig uit hun overwintering. Het gaat nog niet om honderden, maar ze komen. Op veel plaatsen in Nederland zijn al gehakkelde aurelia’s gezien...


Lees verder 18 maart 2009   15 jaar oud
grote voorjaarsspanner klein

Van de bijna driehonderd vlinderwaarnemingen die tot dusver in maart zijn binnengekomen, zijn bijna de helft voorjaarsspanners. Als we naar het aantal gemelde individuen kijken zelfs meer dan 90%. We praten dan wel over drie..


Lees verder 13 maart 2009   15 jaar oud
citroenvlinder klein

Na de waarnemingen van kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en atalanta is nu ook de citroenvlinder gemeld. Dit is de laatste van de overwinterende vlinders die zich laat zien. De waarnemingen kwamen zaterdag vooral uit het..


Lees verder 11 maart 2009   15 jaar oud
Copaxa klein

Onlangs werd er een foto van wel een heel bijzondere nachtvlinder opgestuurd via het fotoformulier van Vlindernet. Het was al snel duidelijk dat dit geen Nederlandse soort betrof. Maar wat was het wel?..


Lees verder 10 maart 2009   15 jaar oud

Archief