Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 2 van 171 - 1703 Resultaten

bosbesuil op stroop

Er zijn een aantal nachtvlinders die in oktober en november tevoorschijn komen. In de ‘echte’ winterperiode kruipen ze weer weg en gaan in rust tot februari, wanneer ze zich gaan voortplanten. Maar nu de nachttemperatuur weer..


Lees verder 29 december 2022   1 maand oud
Keizersmantels - primair

In deze donkere dagen is het fijn om ook eens goed nieuws te brengen. Want ook al gaat het niet goed met de vlinders en biodiversiteit in ons land, er zijn ook lichtpuntjes. De keizersmantel, een prachtige grote parelmoervlinder,..


Lees verder 26 december 2022   1 maand oud
grote parelmoervlinder - primair

De grote parelmoervlinder is in Nederland een ernstig bedreigde dagvlinder. De provincie Noord-Holland herbergt op Texel één van de drie overgebleven Nederlandse populaties. De laatste 10 jaar is de soort sterk in aantal..


Lees verder 22 december 2022   1 maand oud
moerasparelmoervlinder - primair2

Het gaat niet goed met de vlinders in ons zeer intensief gebruikte land. Verdroging, veel te hoge stikstofdepositie en klimaatverandering zijn bekende oorzaken. Maar ook versnippering is een serieus probleem. Zo zien we de..


Lees verder 19 december 2022   1 maand oud
geraniumblauwtje - primair

Het geraniumblauwtje is een exoot in Europa, die in het zuiden als invasief wordt gezien. Ook in Nederland duikt dit blauwtje op. Dat geldt ook voor het tijgerblauwtje, maar dat is een soort die in Zuid-Europa een inheemse..


Lees verder 14 december 2022   1 maand oud
gehakkelde aurelia op sleedoorn

Nu zitten ze weggekropen vlak boven de grond tussen takkenbossen, de lage bladeren van een klimop of takken van een conifeer. Ze overwinteren als vlinder en kunnen prima tegen de kou. Een graad of 10 tot 15 vorst deert hen niet...


Lees verder 12 december 2022   1 maand oud
Noordse winterjuffer - primair

We krijgen bij De Vlinderstichting nog af en toe mailtjes en telefoontjes van mensen die een juffertje hebben gezien en dat heel bijzonder vinden in december. En zeker, de echte libellentijd is al weken voorbij, maar je kunt..


Lees verder 8 december 2022   1 maand oud
Kootwijkerzand - primair

De kleine heivlinder is de meest zeldzame dagvlinder die we op dit moment nog in ons land hebben. De soort komt op de Veluwe nog op slechts één plek voor, in zeer lage dichtheden. Er is dit jaar tijdens de vliegtijd (eind augustus..


Lees verder 1 december 2022   2 mnd oud
braamvlinder - primair

Voor veel insectensoorten weten we niet wat de trend is. Als je de eigenschappen van een soort weet, zou je deze in theorie moeten kunnen voorspellen. In de praktijk blijkt dit erg lastig. In een recente studie is gekeken naar de..


Lees verder 28 november 2022   2 mnd oud
Dagpauwoog en roesjes overwinterend

Er zijn vier soorten dagvlinders die hier van oudsher als vlinder overwinteren. Twee daarvan, gehakkelde aurelia en citroenvlinder doen dat buiten, maar dagpauwoog en kleine vos zoeken daar ook regelmatig plekken in huis voor. Als..


Lees verder 24 november 2022   2 mnd oud

Archief