Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Deel deze pagina

Pagina 2 van 157 - 1561 Resultaten

kennisdag kleurkeur - primair

Er zijn vele duizenden kilometers wegberm en heel veel groenstroken in het stedelijk gebied. Dat zijn kansrijke plekken voor planten en dieren, als leefgebied, maar ook als verbindingsbaan. Sinds 2019 is Kleurkeur in werking...


Lees verder 17 september 2021   1 maand oud
Kleine weerschijnvlinder - primair

De grote weerschijnvlinder is een inheemse soort die de laatste jaren op steeds meer plekken wordt gezien. Zijn broertje de kleine weerschijnvlinder komt niet in ons land voor, behalve een enkele maal als zwerver. Afgelopen juni..


Lees verder 16 september 2021   1 maand oud
atalanta vlinderstruik - Primair

Gisteren, 13 september, is de atalanta in grote aantallen gemeld. Er werden er duizenden gezien, vooral in Zuid-Nederland. Voor een deel werden ze in grote groepen gezien op klimop en andere bloeiende planten. Vogelaars op diverse..


Lees verder 14 september 2021   1 maand oud
Eierdoos met nachtvlinders uit LedEmmer

De gierzwaluwen zijn vertrokken naar Afrika en het najaar begint in te vallen. Tegelijkertijd nemen de aantallen nachtvlinders af, maar niet in het agrarisch gebied. Daar is nu juist de piek aan de gang en vangen 69 agrariërs..


Lees verder 13 september 2021   1 maand oud
Rupsen dagpauwoog op hop

Rupsen van de dagpauwoog zijn in augustus en september altijd volop te zien. Op maandag 6 september kwam er bij De Vlinderstichting echter een bijzondere melding binnen van deze rupsen. Ze waren namelijk niet op hun gebruikelijke..


Lees verder 9 september 2021   1 maand oud
kleine vuurvlinders - primair

We zien vooral de zomer als goede vlindertijd en het is nu september. Het klopt dat in juli de meeste verschillende vlinders vliegen, maar ook in de nazomer is er nog veel te genieten. Er zijn zelfs vlinders die de komende weken..


Lees verder 6 september 2021   1 maand oud
nachtvlinders - primair

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september zijn er op tientallen plekken in het land nachtvlinderactiviteiten gepland. Op veel plaatsen wordt met licht en laken genachtvlinderd en er zijn ook plekken waar wordt gestroopt. De..


Lees verder 2 september 2021   1 maand oud
vlasbekuiltje - rups - primair

Alle vlinders zijn eerst rups geweest, dus als je vlinders ziet, betekent dit dat er ook rupsen moeten zijn geweest. Als je eens goed in je tuin gaat speuren, kom je soms hele leuke verrassingen tegen. Zo vonden wij, in ons kleine..


Lees verder 30 augustus 2021   1 maand oud
rouwmantel - primair

Van onze Zweedse collega’s kregen we het bericht dat er daar een invasie plaatsvindt van de rouwmantel. Vanaf half juli wordt deze grote, spectaculaire vlinder veel meer gezien dan in andere jaren, vooral in het zuidoosten van..


Lees verder 25 augustus 2021   1 maand oud
nachtvlinderlaken - primair

Ook dit jaar is er een Nationale Nachtvlindernacht, op 3 en 4 september. De zon gaat dan om ongeveer tien voor half negen onder en dat betekent dat voor half tien de eerste nachtvlinders gezien kunnen worden. Op vele plaatsen,..


Lees verder 23 augustus 2021   2 mnd oud

Archief