Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 2 van 186 - 1859 Resultaten

Bruin zandoogje - primair

Als je mensen vraagt welke dagvlinder het meest wordt geteld in het meetnet vlinders, dan komen ze vaak met een koolwitje of met dagpauwoog of atalanta. Maar het bruin zandoogje is jaar in jaar uit de meest getelde. Dat is best..


Lees verder 10 juni 2024   1 maand oud
Rupsen dagpauwoog - primair

We hebben een aantal zeer vlinderarme weken achter de rug. De zogenaamde junidip begon al half mei en bovendien was het weer ook niet echt vlindervriendelijk. Ook nu zijn er nog niet heel veel vlinders te zien. Er worden wel grote..


Lees verder 6 juni 2024   1 maand oud
groot dikkopje - primair

Veel mensen kennen dikkopjes als kikkervisjes. Maar er zijn ook dagvlinders die dikkopje heten. Nu komen de groot dikkopjes uit de pop en die verse, net uitgekomen vlinders zijn prachtig gekleurd. Het zijn echte graslandvlinders...


Lees verder 6 juni 2024   1 maand oud
BovensteBeste Bermbeheerder - primair

De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur organiseren voor de derde keer de verkiezing van de BovensteBeste Bermbeheerder. Uit de kandidaten die de afgelopen weken door het publiek zijn genomineerd, heeft de jury de vijf meest..


Lees verder 3 juni 2024   1 maand oud
Bruine eikenpage  op vuilboom - primair

De bruine eikenpage is een zeldzame vlinder en gaat sterk achteruit. Om de soort te kunnen beschermen, door de leefgebieden goed te beheren, is het van belang om te weten waar hij nog voorkomt. Daarom is er dit jaar extra aandacht..


Lees verder 30 mei 2024   1 maand oud
snor - primair

Watergangen, zoals sloten en vaarten, hebben soms prachtige plantengroei. Vooral de randen, waar het water overgaat in land, kunnen heel bloemrijk zijn. Deze zone noemen we de snor. De actie 'Waar is de snor?' loopt van 27 mei tot..


Lees verder 27 mei 2024   1 maand oud
Zwervende pantserjuffer - primair

De zwervende pantserjuffer is een beetje een mysterieuze soort. De naam zegt het al: hij zwerft. Je kunt hem dus treffen op plaatsen waar je hem niet verwacht. Vorig jaar, in 2023, was dat meer dan ooit het geval. Dit heeft te..


Lees verder 23 mei 2024   1 maand oud
Klein geaaderd witje - primair

Nu we half mei voorbij zijn hebben we een eerste indruk van hoe de voorjaarsvlinders het deden. Vergeleken met vorig jaar waren er duidelijk meer vlinders te zien de afgelopen weken, maar ja, vorig jaar was het voorjaar dan ook..


Lees verder 20 mei 2024   2 mnd oud
argusvlinder man - primair

Dit jaar is het alweer het 11de jaar dat we met zijn allen op zoek gaan naar de argusvlinder, ditmaal in het weekend van 24 tot en met 26 mei. Iedereen kan meehelpen de huidige situatie van de argusvlinder in kaart te brengen, we..


Lees verder 16 mei 2024   2 mnd oud
Argusvlinder

Vlinderteller Ina Hoekstra is in 2023 begonnen met het tellen van een vlinderroute in Heerenveen. Ze was direct zo gemotiveerd dat ze maar liefst 73 keer heeft geteld tussen eind mei en begin oktober! Dat is gemiddeld zo’n vier..


Lees verder 13 mei 2024   2 mnd oud

Archief