Natuurberichten

Uitgever: Ecomare

Pagina 14 van 16 - 153 Resultaten

Orka bot met onbekende inkepingen

Onlangs vond Texelaar Jan-Jaap Waverijn een merkwaardig, groot bot op het strand op de zuidpunt van Texel. Hij bracht het bot naar Ecomare, waar walviskenner Adrie Vonk werd ingeschakeld om het bot te identificeren. Vonk vergeleek..


Lees verder 25 juni 2013   10 jaar oud
Beloega's

Een vreemd plat stuk bot stelde Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan voor een raadsel. Aan de sponsachtige structuur te zien ging het om een bot van een walvisachtige, maar welk bot en van welke soort? Om daar achter te komen..


Lees verder 13 juni 2013   10 jaar oud

Vorige week spotten bemanningsleden van het gasplatform K12-G een dwergvinvis, zo’n tachtig kilometer ten noordwesten van Den Helder. Ze stuurden de foto’s naar Ecomare. Een mooie waarneming! Dwergvinvissen zijn de meest..


Lees verder 28 mei 2013   11 jaar oud
eenmalig gebruik

Het is lente. Overal zie je bloemen en jong groen. Een groepje vogelaars heeft daar geen aandacht voor. Zij kijken naar een saaie bruine akker. Opgewonden wijzen ze naar een punt in de verte. ’Daar, naast die kluit links van dat..


Lees verder 15 mei 2013   11 jaar oud
De kaak met de kenmerkende holle kiezen.

In de laatste IJstijd kwamen in het Noordzeegebied allerlei grote zoogdieren voor. Botten van deze dieren komen op het strand terecht wanneer het strand wordt verbreed met zand van de Noordzeebodem. Je kunt deze botten gewoon..


Lees verder 30 april 2013   11 jaar oud
Bruikbaar Bruinvis, GNU Free Documentation License

In de rivier de Schelde, zelfs tot voorbij Antwerpen, worden al een tijdje bruinvissen waargenomen. In de Nederlandse havens van Harlingen, Den Oever, Den Helder en in de Elbehaven tegenover Hoek van Holland werden ze de afgelopen..


Lees verder 23 april 2013   11 jaar oud
Inktvisbekjes uitzoeken

Het lijkt niet het smakelijkste klusje: de resten uit het maagdarmkanaal van een dood aangespoelde walvis sorteren. Toch levert het een hoop interessante informatie op over hun eetgewoonten. Wanneer tandwalvissen inktvissen eten,..


Lees verder 16 april 2013   11 jaar oud
Bruinvissen in het Marsdiep
VOOR EENMALIG GEBRUIK

Maart was top wat betreft bruinvissen voor de Nederlandse kust. Nooit eerder zijn er zoveel gezien. Op 4 maart telden onderzoekers vanaf de dijk van Huisduinen bij Den Helder 126 bruinvissen, en in de dagen er om heen ook meer dan..


Lees verder 15 april 2013   11 jaar oud
Voor eenmalig gebruik, eider baant zich een weg door het Waddenijs

Door de straffe oostenwind en de nachtvorst lag er vorige week volop ijs op de Waddenzee. IJs op zee is een zeldzaamheid. Maar op het wad, waar het ondiep is en er weinig golven zijn, bevriest ook het zoute water tamelijk snel...


Lees verder 1 april 2013   11 jaar oud

Piepklein was het dode zeehondje dat vorige week op het strand van Castricum werd gevonden. Niet alleen het formaat verraadt dat het diertje veel te vroeg is geboren. Ook de lange witte haren laten dat zien. De pups van de gewone..


Lees verder 19 maart 2013   11 jaar oud

Archief