Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 56 van 60 - 595 Resultaten

Zwarte bekerzwam klein

Dat in oninteressant ogende naaldbossen belangrijke vondsten gedaan kunnen worden, bleek onlangs door de vondst van de zeer zeldzame Zwarte bekerzwam. Voor het eerst in vele jaren werd ze gevonden in een bos van Staatsbosbeheer in..


Lees verder 14 april 2010   13 jaar oud
Verspreidingsatlas NMV

Zaterdag 10 april is de officiële aftrap, maar de atlas is nu al te bewonderen. Op de nieuwe verspreidingsatlas van de Nederlandse Mycologische Vereniging (www.verspreidingsatlas.nl) staan verspreidingskaarten, soortinformatie en..


Lees verder 7 april 2010   13 jaar oud

De Voorjaarsbekerzwam is een erg zeldzame verschijning, die tegenwoordig bijna alleen in de Noordoostpolder en Flevoland voorkomt. Ze is gebonden aan rottend naaldhout...


Lees verder 31 maart 2010   13 jaar oud
Mitrula paludosa
Menno Boomsluiter

Bedreigd door Nederlandse schoonmaakwoede en natuurliefhebbers is het zeldzame Mijtertje een mooi voorbeeld van de weinige waterpaddenstoelen die ons land kent...


Lees verder 24 maart 2010   13 jaar oud
Ciboria amentacea
Menno Boomsluiter

Verschillende paddenstoelen hebben zich sterk gespecialiseerd. Het Elzekatjesmummiekelkje is er daar één van. Het is te vinden op het moment dat de Elzen in bloei staan en leeft uitsluitend op de mannelijke katjes van de Els...


Lees verder 17 maart 2010   13 jaar oud
Blauw levermosschoteltje
Nico Dam

Het eind van de winter wordt ingeluid door het Blauw levermosschoteltje. Dit zeer kleine paddenstoeltje behoort tot de ascomyceten en leeft op levermossen. Het heeft een specifieke maar nog steeds raadselachtige ecologie...


Lees verder 10 maart 2010   13 jaar oud
Omphalina 1
M.W.Boomsluiter

Het Blauwgroen trechtertje is een paddenstoel die een koude winter goed kan doorstaan. Met warmere tijden in zicht zal het dus niet lang meer duren voordat dit paddenstoeltje weer verschijnt. Deze mondiaal zeer zeldzame..


Lees verder 3 maart 2010   13 jaar oud
Tremella mesenterica
Gele Trilzwam
Nico Dam

Gele trilzwammen zoeken hun gastheer - een Schorszwam - hoog in de bomen. Met de invallende dooi ploffen de stukgevroren vruchtlichamen vervolgens als drabbige kwabben op de bosbodem. ..


Lees verder 24 februari 2010   13 jaar oud
Amicodisco virella

Inventarisaties van paddenstoelen leveren regelmatig nieuwe soorten op. Bij nadere beschouwing blijkt dat Nederland de afgelopen 14 jaar ongeveer 7 nieuwe paddenstoelensoorten per maand rijker is geworden. ..


Lees verder 17 februari 2010   13 jaar oud
Kelkzwam in de sneeuw

Wie in dit barre winterhalfjaar de schitterende “Rode kelkzwammen” ziet wordt daar lyrisch van. Deze rode bekerzwammen komen vaak na de eerste nachtvorst al tevoorschijn en trotseren vorst, sneeuw en ijs. Kelkzwammen bezitten..


Lees verder 10 februari 2010   13 jaar oud

Archief