Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 19 van 36 - 353 Resultaten

A salp caught by multiple polyps of the branched coral Madracis aurentenra

Een student aan de Universiteit van Amsterdam en een onderzoeker van Naturalis Biodiversity Center en Rijksuniversiteit Groningen publiceerden onlangs een gedetailleerd rapport over harde koralen die salpen verteren. In juli 2021..


Lees verder 7 december 2021   2 jaar oud
De grote wolbij, Anthidium manicatum

De Nationale Bijentelling is uitgeroepen tot winnaar van de NWO Communication Initiative Award 2021. De jury roemt het initiatief om de innovatieve wijze waarop het een breder publiek bereikt, en noemt het project ‘een..


Lees verder 4 december 2021   2 jaar oud

Citizen scientists en professionele schelpenexperts van Naturalis werken samen een boek over fossiele strandschelpen. Met dit boek kun je erachter komen of die mooie gevonden schelp miljoenen jaren oud is, of wellicht uit een..


Lees verder 27 november 2021   2 jaar oud
De Thaise bosschorpioen, Heterometrus spinifer, is in de studie gebruikt om de vernieuwde methode op te testen.

Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van biologen Arie van der Meijden en Freek Vonk heeft een vernieuwde, diervriendelijke manier gevonden om ​​gifgenen te bestuderen. De techniek maakt het mogelijk om de..


Lees verder 20 november 2021   2 jaar oud

Bij een grootschalig onderzoek naar mierwespen zijn negen nieuwe soorten voor de wetenschap beschreven. Tijdens het onderzoek werd gebruik gemaakt van materiaal uit de collectie van Naturalis Biodiversity Center. Als dank is een..


Lees verder 13 november 2021   2 jaar oud
Het zwartgeblakerde stuk huid van een reuzengrondluiaard.

Naturalis Biodiversity Center herbergt een collectie van circa 42 miljoen objecten, waaronder een stuk mest van een reuzengrondluiaard. Het is meer dan 15.000 jaar oud en maakt al ruim honderd jaar deel uit van de museumcollectie...


Lees verder 6 november 2021   2 jaar oud
Rode zonnewijzer. Volwassen libellen zijn niet alleen mooi maar zijn ook een handige indicator voor de kwaliteit van zoetwater.

De biodiversiteit van zoetwaterecosystemen in West- en Centraal-Azië staat zwaar onder druk. Kennis over de verspreiding van zoetwaterfauna van belang is voor de bescherming en het behoud van aquatische habitats. Daarom hebben..


Lees verder 30 oktober 2021   2 jaar oud
oude tekening lead

De kever op bovenstaande plaat is een vliegend hert en de vrucht linksonder een vijg - maar welke vis is dat precies? De tekening is er één uit een serie van honderden tekeningen, tussen 1596 en 1610 gemaakt en verzameld door de..


Lees verder 23 oktober 2021   2 jaar oud
Stoep plantjes

Stadsplanners krijgen meer en meer oog voor het belang van de plantjes, micro-organismen en diertjes in de bodem. Met het boek BiodiverCITY laat de gemeente Amsterdam zien dat het ze menens is...


Lees verder 16 oktober 2021   2 jaar oud

Onderzoekers van Naturalis hebben een nieuwe DNA-methode ontwikkeld die veel nauwkeuriger laat zien welke soorten stuifmeel er in de lucht zweven, en in welke aantallen. Die aanpak maakt ook duidelijk waarom het hooikoortsseizoen..


Lees verder 2 oktober 2021   2 jaar oud

Archief