Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 61 van 83 - 828 Resultaten

Clitocybe metachroides

Wat betekent zeldzaamheid? Zijn weinig waarnemingen niet gewoon een kwestie van beperkt onderzoek? De zeldzame Donkere trechterzwam is bijvoorbeeld niet met zekerheid in het veld te herkennen, en wordt toch regelmatig..


Lees verder 13 februari 2013   12 jaar oud
Cystoderma simulatum

Op 31 januari werd in de duinen van Egmond-Binnen in een gebiedje genaamd “de Broek-akkers” de zeer zelden gevonden Winterkorrelhoed aangetroffen. De opmerkelijke vondst werd gedaan op een liggende en enigszins vermolmde..


Lees verder 6 februari 2013   12 jaar oud
Grote vierslippige aardster

Als een duiveltje uit een doosje duwt de Grote vierslippige aardster (Geastrum fornicatum) met zijn slippen zijn hoofdje uit de grond. De zwamvlok blijft achter als een nestje in de grond. Zowel in Nederland als in Vlaanderen..


Lees verder 30 januari 2013   12 jaar oud
Dwergspikkelschijfje

In de winter, als er door de sneeuw en vorst geen paddenstoelen te vinden zijn, levert kweek van paddenstoelen op mest vaak bijzondere resultaten op...


Lees verder 26 januari 2013   12 jaar oud
Hanekam

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft de Hanekam als paddenstoel van het jaar 2013 gekozen. De Hanekam staat symbool voor de grote achteruitgang van veel soorten paddenstoelen vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw...


Lees verder 16 januari 2013   12 jaar oud
Xylaria arbuscula

Een onschuldig geweizwammetje, dat voorkomt in de tropische Bush van Burgers Zoo, blijkt een nieuwe soort voor Nederland...


Lees verder 9 januari 2013   12 jaar oud
Broeikasporia

2012 was geen buitengewoon paddenstoelenjaar. In het voorjaar en de nazomer werden maar weinig paddenstoelen gezien. Toch waren er wel enkele hoogtepunten. Zo werden enkele nieuwe en zeer zeldzame paddenstoelen gevonden en werd..


Lees verder 2 januari 2013   12 jaar oud
Vermiljoenhoutzwam

Met zijn opvallend rode kleur zou je de Vermiljoenhoutzwam wel de kerstzwam kunnen noemen. Alleen beperkt het voorkomen van deze paddenstoel zich niet tot Kerstmis. Deze houtzwam is een groot deel van de herfst en een deel van de..


Lees verder 26 december 2012   12 jaar oud

Waar gegeten wordt, wordt gepoept. En van deze mest profiteren weer tal van soorten. En misschien klinkt het wat gek, maar zelfs de manier van poepen kan van belang zijn. Onlangs is in de Millingerwaard op een oude koniklatrine..


Lees verder 13 december 2012   12 jaar oud
Gewoon fluweelpootje

Begin december pakte een team van de universiteit van Tennessee uit met de ontdekking dat een schimmel die parasiteert op rondwormen kankerremmende stoffen produceert. Goed nieuws dat weer nieuwe perspectieven biedt aan..


Lees verder 12 december 2012   12 jaar oud

Archief