Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 110 van 211 - 2108 Resultaten

argusvlinder primair

Het is inmiddels midden oktober, maar toch worden er dagelijks nog veel dagvlinders gezien. In het afgelopen weekend, 8 en 9 oktober, werden meer dan twintig soorten gemeld. Sommige waren zo te zien nog maar net uit de pop..


Lees verder 10 oktober 2016   8 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Een studententeam van Wageningen University voert een onderzoek uit voor Nature Today. Het doel is te onderzoeken hoe recreanten natuur en natuurapps gebruiken en beleven. Het team kijkt onder andere welke behoefte er nog is aan..


Lees verder 7 oktober 2016   8 jaar oud
bruin blauwtje primair

Een regelmatig terugkerende reactie van vlinderliefhebbers op de vraag of ze mee willen doen aan vlindertellingen is: “Maar ik kan die vlinders niet uit elkaar houden, dus ik kan maar beter niet meedoen”. Toch blijkt dat mensen..


Lees verder 7 oktober 2016   8 jaar oud
Feromoonval eikenprocessievlinder

Verspreid over Nederland zijn bijna 60 duizend eikenprocessievlinders gevangen. Een gemiddelde van 34,8 vlinders per val. Vorig jaar lag het gemiddelde op 11,8 vlinders per val en in 2014, het recordjaar tot nu toe op 12,1 per..


Lees verder 5 oktober 2016   8 jaar oud
klokjesgentiaan primair

Klimaatextremen worden met de voortschrijdende opwarming steeds duidelijker zichtbaar. Na de extreme regenval in juni zitten we nu sinds eind augustus weer met een uitzonderlijke droogte. Het bedreigde gentiaanblauwtje heeft daar..


Lees verder 3 oktober 2016   8 jaar oud
bont zandoogje najaar primair

Het bont zandoogje is de afgelopen 20 jaar sterk in aantal toegenomen en komt nu in het hele land voor. Dit jaar is het een prima nazomer voor het bont zandoogje. Nog steeds worden er veel gemeld en dat kan ook de komende weken..


Lees verder 30 september 2016   8 jaar oud
idylle Kwadendamme primair

Er is de laatste tijd een groeiende aandacht voor groen in de stad. Groen is gezond en groen speelt een rol bij klimaatadaptatie, waterberging en het afvangen van fijnstof. Maar groen in de stad kan ook belangrijk zijn voor..


Lees verder 26 september 2016   8 jaar oud
atalanta's klimop primair

De afgelopen weken zijn er veel atalanta’s gezien. Deze trekvlinder is massaal binnengekomen vanuit de ons omringende landen. De meesten zullen hier de komende tijd, samen met onze autochtone vlinders, ook weer verdwijnen, op weg..


Lees verder 22 september 2016   8 jaar oud
rups scheefbloemwitje primair

Vorig jaar waren de eerste waarnemingen van het scheefbloemwitje in Nederland. Ook dit jaar zijn ze gezien en de afgelopen week is op minimaal twee plaatsen voortplanting geconstateerd. Er zijn eitjes afgezet en de rupsen zijn nu..


Lees verder 20 september 2016   8 jaar oud
dagpauwoog primair

De afgelopen warme dagen zijn er heel veel dagpauwogen gemeld. Waarnemingen van tientallen bij elkaar zijn geen uitzondering. Uit Weert in Limburg kwam een melding van 47 dagpauwogen op Hortensia in een tuin en ook op andere nu..


Lees verder 16 september 2016   8 jaar oud

Archief