Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 134 van 209 - 2088 Resultaten

landkaartje vierkant

Het lijkt een erg goed jaar te worden voor het landkaartje. Deze vlinder van bosranden en tuinen heeft dit voorjaar al goed gevlogen en blijkbaar waren de omstandigheden prima voor de groei van de rupsen, want er vliegen nu veel..


Lees verder 14 juli 2014   10 jaar oud

In mei en juni is de sint-jacobsvlinder een regelmatig voorkomende soort die ook in het binnenland wordt gezien. In juni en juli is de sint-jansvlinder aanwezig, en hoewel ze niet eens familie van elkaar zijn worden deze twee wel..


Lees verder 10 juli 2014   10 jaar oud

Dit jaar vloog het veenhooibeestje vroeg en goed in het Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe. Deze uiterst zeldzame vlinder lijkt de laatste jaren een grote en stabiele populatie te krijgen in dit natuurgebied...


Lees verder 7 juli 2014   10 jaar oud
vaal kokerbeertje vierkant

Er worden regelmatig nieuwe vlinders in Nederland gemeld. Dat zijn vaak nachtvlinders omdat daar erg veel soorten van zijn. Recent werd zoomvlekspanner ontdekt en nu is er in juni ook een vaal kokerbeertje gezien. Zijn het..


Lees verder 3 juli 2014   10 jaar oud

Op de Sint-Pietersberg werd op 18 juni een braamparelmoervlinder gezien. Nog niet zo heel lang geleden was dit een echte vakantiesoort uit zuidelijk Europa, maar hij is aan een indrukwekkende opmars bezig. Dit is het derde jaar op..


Lees verder 26 juni 2014   10 jaar oud
Limenitis camilla. Kleine ijsvogelvlinder

De boswachters van Natuurmonumenten deden een bijzondere waarneming op landgoed Boerskotten in Overijssel: de kleine ijsvogelvlinder. Twente is een van de weinige plekken in Nederland waar deze zeldzame vlinder nog voorkomt...


Lees verder 24 juni 2014   10 jaar oud

Vroeger dan gewoonlijk, evenals veel andere vlinders, is de zeldzame iepenpage al regelmatig gezien. De soort, waarvan de enige bekende vliegplaats in Heerlen was, blijkt op meer plekken voor te komen. Zo zijn er populaties bij..


Lees verder 23 juni 2014   10 jaar oud
PaulWouters  & Marianne Horemans

De impact van pathogene schimmels op planten vormt het onderwerp van tal van studies, die van insectenvraat op planten evenzeer. Maar hoe zit het met de interactie tussen die twee groepen? Met andere woorden: hebben schimmels op..


Lees verder 23 juni 2014   10 jaar oud

In het prachtige Savelsbos in Zuid-Limburg is kort geleden een spannende ontdekking gedaan. Daar werd voor het eerst in ons land de zoomvlekspanner waargenomen, een nieuwe nachtvlinder voor Nederland. In de ons omringende landen..


Lees verder 19 juni 2014   10 jaar oud

Gelukkig, hij is er weer! De zeer zeldzame zilveren maan liet zich bijna tien jaar niet zien in de Vechtplassen. Maar in het Pinksterweekend ontdekten boswachters van Natuurmonumenten samen met onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga..


Lees verder 16 juni 2014   10 jaar oud

Archief