Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 36 van 211 - 2108 Resultaten

Nesten eikenprocessierups langs weg en fietspad

De komende weken is de kans op overlast van de eikenprocessierups het grootst. De overlast is afhankelijk van het aantal rupsen en dat varieert niet alleen sterk tussen gemeenten maar ook tussen buurten binnen een gemeente. De..


Lees verder 17 juni 2022   3 jaar oud
kleine groenbandspanner - primair

Er zijn heel veel meer nachtvlinders dan dagvlinders in Nederland, maar als we over vlinders praten gaat dat bijna altijd over dagvlinders. Op 1 en 2 juli staan de nachtvlinders volop in de aandacht tijdens de Nationale..


Lees verder 16 juni 2022   3 jaar oud
bruin zandoogje - primair

Dagvlinders hebben in het voorjaar een kleine piek en in de zomer vliegen er meestal veel vlinders. Daartussen is er een zogenaamde junidip, een periode dat er even minder vlinders te zien zijn. Inmiddels zijn we zo’n beetje door..


Lees verder 13 juni 2022   3 jaar oud
Kennisspecial SoortenNL

Afgelopen weekend leverden ongeveer honderd jongeren in 24 uur tijd een serieuze bijdrage aan het 5000-soortenjaar in de Gelderse Poort. Dat deden ze in het kader van de Kennisspecial 'Soorten herkennen en beschermen',..


Lees verder 9 juni 2022   3 jaar oud
Tennisbalnest eikenprocessierups Arnold van Vliet

De eerste eikenprocessierupsen hebben brandharen. Het is echter niet bekend hoe de aantallen rupsen verschillen tussen gebieden. Om de te verwachten plaagdruk in beeld te brengen vraagt het Kennisplatform Processierups gemeenten..


Lees verder 1 juni 2022   3 jaar oud
nachtvlinderen - primair

In mei stonden de sociale media van De Vlinderstichting in het teken van de nachtvlinders. Onder de hashtag #meimotten (een initiatief van Theo de la Ruelle) werd dagelijks aandacht besteed aan deze interessante en belangrijke..


Lees verder 30 mei 2022   3 jaar oud
distelvlinder op akker

In het afgelopen weekend zijn er erg veel distelvlinders binnengevlogen vanuit het Zuiden. In het hele land werden ze gemeld. Deze trekvlinder, die uit Afrika komt, is van jaar op jaar in zeer wisselende aantallen aanwezig. Er..


Lees verder 26 mei 2022   3 jaar oud
Phyllopertha horticola, rozenkever  on Aegopodium podagraria

Welke soorten zijn het minst bekend in Nederland? Meer dan drieduizend Nederlanders hielpen op Biodiversiteitsdag mee bij het beantwoorden van die vraag, door mee te doen aan de challenge ‘Ontdek de natuur in je buurt’ van..


Lees verder 24 mei 2022   3 jaar oud
gestreepte pijlstaart lead

De gestreepte pijlstaart is een erg zeldzame trekvlinder die nog maar een tiental keren in ons land was gezien. Uit Engeland, waar het ook een zeldzame trekker is, kwamen dit voorjaar al flink wat waarnemingen. Ondertussen zijn er..


Lees verder 23 mei 2022   3 jaar oud
Verschillende wilde grassen en kruiden langs de weg.

Morgen is het Wereldbiodiversiteitsdag. Naturalis en Waarneming.nl dagen je dan uit om de voor jou onbekende wilde planten en dieren in jouw buurt te ontdekken. Doe mee met de ObsIdentify-challenge genaamd ‘Ontdek de natuur in je..


Lees verder 21 mei 2022   3 jaar oud

Archief