Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 88 van 211 - 2108 Resultaten

Zeekat Sepia apama

Meer dan 1200 instellingen in 123 landen hebben met 1 miljoen onderzoekers en burgers wereldwijd 1 miljard natuurwaarnemingen bijeengebracht in de Global Biodiversity Information Facility. Nederland heeft via NLBIF meer dan 28..


Lees verder 8 juli 2018   7 jaar oud
Bloemrijk terrein boerenlandvlinders Groningen

Boerenlandvlinders hebben het moeilijk, ook in de provincie Groningen. Toch zijn deze vlinders met allerlei maatregelen een handje te helpen. Verschillende boeren en terreinbeheerders in Groningen zijn ermee aan de slag gegaan. In..


Lees verder 5 juli 2018   7 jaar oud
Koolmees eet pop van eikenprocessierups

Eerder legden we vast dat mezen jonge en oudere eikenprocessierupsen eten. Nu hebben we op film vastgelegd dat koolmezen ook poppen uit de nesten halen. Het is hard werken voor de koolmees. De poppen zitten in een taaie cocon...


Lees verder 3 juli 2018   7 jaar oud
klaverspanner - primair

Er komen regelmatig vragen binnen bij De Vlinderstichting van mensen die vlinders hebben gezien, maar ze in de boekjes niet kunnen vinden. “Dat zijn vast hele bijzondere”. Vaak gaat het dan om nachtvlinders die overdag actief..


Lees verder 2 juli 2018   7 jaar oud
Koolmees in nest processierups Silvia Hellingman

Eerder hebben we aangetoond dat koolmezen zowel jonge als oudere eikenprocessierupsen eten. Twee video's laten nu zien dat ze ook rupsen opeten die overdag in de karakteristieke eikenprocessierupsnesten verscholen zitten. Ze maken..


Lees verder 30 juni 2018   7 jaar oud
Balkankwikstaart

In het nieuw op te richten Nationale Park Hollandse Duinen zijn in 2018 al meer dan 5.000 soorten dieren en planten aangetroffen. Het aantal en de korte periode waarin de soorten zijn gevonden verrast biologen. Het laat zien dat..


Lees verder 28 juni 2018   7 jaar oud
boomblauwtje primair

Ondanks het mooie voorjaar had het boomblauwtje een matige voorjaarsgeneratie. De vlinder vloog ook pas rond zijn normale tijd, terwijl veel andere soorten juist eerder verschenen. De tweede generatie verschijnt nu: deze lijkt wel..


Lees verder 28 juni 2018   7 jaar oud
Neozephyrus quercus. Eikenpage

De afgelopen dagen krijgt De Vlinderstichting heel veel meldingen van ‘verfomfaaide’ vlinders. De vleugels zijn nog gekreukeld of niet goed ontwikkeld. Vaak zitten de vlinders op de grond. De bovenvleugels zijn heel donkerblauw,..


Lees verder 26 juni 2018   7 jaar oud
Groot aantal eikenprocessierupsen

We hebben een verklaring voor het grote aantal eikenprocessierupsen dit jaar, de minder succesvolle preventieve bestrijding en voor een hele serie vreemde waarnemingen. Eikenprocessierupsen blijken één of misschien zelfs enkele..


Lees verder 24 juni 2018   7 jaar oud
bloemrijke berm op Texel

Bermen langs wegen en wateren zijn een belangrijk leefgebied voor planten en dieren. In het bermbeheer gaan veel zaken goed, maar soms ook finaal mis. Daarom voeren De Vlinderstichting en FLORON campagne onder het motto 'Mijn berm..


Lees verder 22 juni 2018   7 jaar oud

Archief