Natuurberichten
Categorie: Vogels
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.Pagina 254 van 287 - 2866 Resultaten

Op zich is het niet heel bijzonder om in deze tijd van het jaar jonge nijlganzen te zien, want de soort broedt bijna het hele jaar door. Toch zijn deze kleintjes - op 12 december gefotografeerd in Helmond - er wel erg vroeg bij:..

Nu het een serieuze winter lijkt te gaan worden met de komende dagen nog flinke vorst, is het zomaar mogelijk om ongewone gasten - zoals roerdompen of houtsnippen - tegen het lijf te lopen. ..

Struweel- en bosvogels zijn in moerassen in de tweede helft van de 20e eeuw sterk toegenomen doordat moerassen dichtgroeien. Vooral de blauwborst weet hiervan te profiteren. ..

Merels uit de stad zingen hoger, zijn zwaarder en genetisch anders dan hun soortgenoten uit het bos. De leefomgeving van merels is bepalend voor hun zang en de vogels vermengen zich niet meer zonder beperkingen, zo blijkt uit het..

Door veranderingen in de landbouw in de tweede helft van de 20e eeuw zijn veel kenmerkende broedvogels van het agrarische gebied, zoals kemphaan en patrijs, op de hogere zandgronden achteruitgegaan. ..

Sneeuw en vogels leveren niet alleen maar mooie plaatjes op: veel soorten hebben het moeilijk in de winter. Voor sommige vogels in het bijzonder kan een laagje sneeuw dramatische gevolgen hebben. Een aantal kerkuilen heeft de..

Voor veel trekvogels die in Nederland broeden en overwinteren in Afrika zijn de gevolgen van klimaatverandering nog onduidelijk. Verschillen tussen de groepen vogels die in West en overig Afrika overwinteren hebben waarschijnlijk..

Ortolaan en grauwe gors zijn verdwenen uit onze landbouwgebieden als gevolg van veranderingen in de landbouw. In 2008 is geen enkel succesvol broedgeval van de grauwe gors gemeld. Van de ortolaan zijn al sinds 2005 geen territoria..

De raaf is uit Nederland verdwenen en opnieuw uitgezet. Na een aanvankelijke toename is het aantal de laatste jaren min of meer stabiel. ..

Haviken zijn sterk in aantal toegenomen door het verbod op sommige bestrijdingsmiddelen en de kolonisatie van jonge bossen. De populatie steeg in 2000 tot 1800 broedparen en de stand is nu zelfs hoger dan voor de jaren vijftig. In..