Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 1 van 132 - 1316 Resultaten

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat klimaatverandering een negatieve impact heeft op de functionaliteit van bermen als het gaat om bermbranden en biodiversiteit. Op 22 april..


Lees verder 30 april 2025   3 dgn oud

Een groen, klimaatbestendig visitekaartje voor Eindhoven en de Brainportregio, dat moet Eindhoven Airport District worden. Met de benoeming tot ‘Living Lab’ door Stichting Werklandschappen van de Toekomst, dient het gebied zelfs..


Lees verder 20 april 2025   1 week oud

Stichting Breda Stad in een Park zorgt ervoor dat verschillende groene bewonersinitiatieven in de stad samen een community vormen. In samenwerking met de gemeente zorgen bewoners voor meer groen in Breda. Dat is niet alleen goed..


Lees verder 19 april 2025   2 wkn oud

Hoeveel soorten planten, dieren en schimmels leven er in Leiden? Bewoners en wetenschappers tellen tijdens Expeditie Stadsnatuur elke spin, slak, paddenstoel of paardenbloem die ze tegenkomen. Het doel: de stand van de stadsnatuur..


Lees verder 19 april 2025   2 wkn oud
Water in de omgeving van Lemele

Na een winter die iets droger was dan normaal, zet het extreem droge voorjaar het Nederlandse watersysteem onder druk. De grondwaterstanden zijn op veel plekken gezakt tot ver onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar...


Lees verder 18 april 2025   2 wkn oud
A breeding red knot on the Siberian tundra

Veel diersoorten worden de laatste decennia kleiner of groter, waarbij klimaatverandering vaak als oorzaak wordt genoemd. Kanoeten, steltlopers die jaarlijks tienduizend kilometer afleggen tussen hun broedgebieden in het Arctische..


Lees verder 18 april 2025   2 wkn oud
dagpauwoog voorjaar - primair

Tot nu toe zijn er dit voorjaar meer dagvlinders gezien dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Het mooie, zonnige weer heeft daar zeker aan bijgedragen, maar ook de omstandigheden in 2024 lijken voor een aantal vlindersoorten..


Lees verder 17 april 2025   2 wkn oud
Natuurbrand

Natuurbranden raken het gevoel van veiligheid van omwonenden en er komen ook veel dieren die in de natuur leven om. Er kan schade ontstaan aan gebouwen, natuur, wegen of spoorwegen. Ook belangrijke voorzieningen, zoals..


Lees verder 16 april 2025   2 wkn oud
Zeeschildpad. (eenmalig exclusief wmr)

De resultaten van recent onderzoek laten zowel de kwetsbaarheid als de verrassende veerkracht van tropisch zeegras zien, ondanks de groeiende bedreigingen door klimaatverandering. Onder leiding van Fee Smulders van Wageningen..


Lees verder 16 april 2025   2 wkn oud
Lumentuin op campus van Wageningen University & Research met groeiplaats van gulden sleutelbloem op 10 april 2024 en 9 april 2025

Regen van betekenis blijft maar uit. Op steeds meer plaatsen wordt het effect zichtbaar in de natuur. Zeker als je foto’s, gemaakt met de GrowApp, van nu vergelijkt met precies een jaar geleden toen het jaar zeer nat begon. ..


Lees verder 13 april 2025   2 wkn oud

Archief