Natuurberichten

Categorie: Overig

Pagina 105 van 127 - 1268 Resultaten

gescheperde schaapskudde

Begrazen is een zeer veel toegepaste beheermethode in heideterreinen. Het is vaak goed voor de heide en de planten die daar thuishoren, maar hoe zit dat met de typische dieren op de heide? Nieuw onderzoek brengt duidelijkheid:..


Lees verder 10 mei 2013   12 jaar oud
Gestreepte waterroofkever

Inventarisaties van planten en dieren leveren mooie soortenlijsten en trends op. Maar wat betekenen deze gegevens voor de kwaliteit van een gebied? Steeds vaker wordt gekeken naar de eigenschappen van deze soorten. Want wat..


Lees verder 9 mei 2013   12 jaar oud
gescheperde schaapskudde

Begrazen is een zeer veel toegepaste beheermethode in heideterreinen. Het is vaak goed voor de heide en de planten die daar thuishoren, maar hoe zit dat met de typische dieren op de heide? Nieuw onderzoek brengt duidelijkheid:..


Lees verder 9 mei 2013   12 jaar oud
Primula acaulis. Stengelloze sleutelbloem

Drenthe is de enige provincie waar nog oorspronkelijke populaties van de Stengelloze sleutelbloem in het wild voorkomen. De laatste drie groeiplaatsen in de Drentsche Aa zijn heel klein en liggen ver uit elkaar. In twee van de..


Lees verder 26 april 2013   12 jaar oud
Eenmalig gebruik Recreatie - Picknick in Sonsbeekpark, Arnhem - - Flickr

In de Nederlandse multiculturele samenleving wonen, werken en recreëren mensen met verschillende culturele achtergronden. Deze diversiteit aan culturen zie je echter minder goed terug wanneer je de Nederlandse natuur in gaat. Daar..


Lees verder 19 april 2013   12 jaar oud
Trekduif door John James Audubon

We zijn intussen zo’n twintig jaar na het uitkomen van de surrealistische film Jurrassic Park, waarin DNA van dinosaurussen uit fossiele muggen wordt geëxtraheerd en Tyranosaurussen en consoorten weer tot leven worden gewekt. Het..


Lees verder 16 april 2013   12 jaar oud
Nunvlinder

Het voorbije weekend kregen we wat zon, wat meteen resulteerde in de nodige vlinderwaarnemingen, verhoogde zangactiviteit bij broedvogels etc. De lente heeft nu wel een inhaalbeweging te maken. Het verhaal over de achterstand bij..


Lees verder 11 april 2013   12 jaar oud
spreeuwen

Op welke manier mannetjes zorg dragen voor hun nakomelingen verschilt heel sterk van diergroep tot diergroep, of zelfs van soort tot soort. Van heel wat diersoorten is gedocumenteerd dat zorgzame mannetjes hun broedzorg niet..


Lees verder 5 april 2013   12 jaar oud
Een brandweerman vecht tegen de vlammen van een duinbrand bij Bergen aan Zee in 2010 (foto: Jelzo)
Foto: Jelzo, gfd-licentie

Met het huidige koude, droge winterweer en harde wind neemt het risico op natuurbranden sterk toe. Bij een natuurbrand is een goede samenwerking tussen natuurbeheerders en brandweer essentieel. Zowel de ‘rode’ als de ‘groene’..


Lees verder 4 april 2013   12 jaar oud
De goudalg Ochromonas eet een giftige blauwalg (Microcystis aeruginosa) op. Links slikt hij hem net in, rechts is de blauwalg inmiddels verorberd.

n een warmer klimaat gedragen blauwalg-etende goudalgen zich meer als dier en versterken zo het broeikaseffect. Als dier stoten ze namelijk CO2-gas uit in plaats van het vast te leggen. “En dat zal een grote impact hebben, want in..


Lees verder 30 maart 2013   12 jaar oud

Archief