Natuurberichten
Dossier: Vogeltrek
In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 51 van 53 - 529 Resultaten

Een roerdomp met de naam Elly, die in 2010 in het Noord-Hollandse Ilperveld een satellietzender kreeg omgebonden om de verplaatsingen van roerdompen in kaart te brengen, bevindt zich nu in Marokko. Zij heeft het Hollandse riet..
Terwijl bij ons allerlei wintergasten uit Scandinavië en Rusland binnenstromen, denk aan bijvoorbeeld smient en kramsvogel, vangt Afrika op dit moment onze zomergasten op. Vogels als tapuit, gekraagde roodstaart, gele kwikstaart,..

Wie de laatste dagen langs de kust of op de eilanden is geweest zal er over gestruikeld zijn: merels. Overal waar je keek of liep zag je merels opvliegen. Er zijn er vele duizenden binnengekomen. Ze proberen hier te overwinteren..

Wolken spreeuwen en kieviten, V-formaties ganzen en kraanvogels. Het zijn de bekende beelden van trekvogels. Maar er zijn ook veel onopvallende soorten trekvogels, waaronder veel zangvogels als winterkoning, goudhaantje, roodborst..

Afgelopen dagen zijn dé Kraanvogels van Diepholz, Rügen en andere verzamelplekken in Duitsland op de wieken gegaan en naar het zuiden getrokken. Vanaf Diepholz waren dat er zo’n 50.000 en vanaf Rügen zo’n 35.000. De alarmbellen..
Er vlogen nog veel vlinders tijdens de zachte zonnige dagen vorige week. Er werden meer dan tien soorten gezien, maar de meeste meldingen hebben betrekking op de atalanta, een trekvlinder...

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren klapeksters normale wintergasten in de Gelderse Poort. Daarna verdween de klapekster als overwinteraar om onbekende redenen. Nu is hij weer terug...

Wie afgelopen weekend buiten is geweest met het schitterende najaarsweer zal het misschien nog ontgaan zijn, maar er vlogen recordaantallen roofvogels over. Soms zaten ze door de blauwe lucht zo hoog dat ze met het blote oog niet..

Oktober: de ganzen en smienten doen ons land weer aan om hier de wintermaanden door te brengen. Gezien de wind uit het noordoosten en de dalende temperaturen verwachten we dat dit weekend veel smienten Nederland zullen bevolken...

Het is weer spreeuwentijd. Het gros van de Nederlandse spreeuwen, zo’n tachtig procent, verlaat ons land om te overwinteren in België, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Engeland. Wij krijgen hoog bezoek uit het noorden. Een wisseling..