Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 124 van 368 - 3680 Resultaten

Symbiotische garnalen - garnalen die samenleven met andere soorten - verhuisden tijdens hun evolutie meerdere keren naar een andere gastheer, ontdekten onderzoekers van Naturalis. Van schelp naar zakpijp - en soms zelfs weer..


Lees verder 14 mei 2022   3 jaar oud
De kans op vestiging van zaailingen op wadplaten wordt bepaald door de fluctuaties van de bodem waarop de plant wortelt.

De zomers worden gemiddeld heter, buien worden steviger en de zeespiegel komt steeds iets hoger. “Maar het zijn niet alleen die veranderende gemiddelden die bepalen of een organisme zich ergens kan vestigen of niet. Het gaat vaak..


Lees verder 13 mei 2022   3 jaar oud

Het voorjaar van 2022 kenmerkte zich door droog en zonnig weer. Ook waren in april de nachten behoorlijk koud. Ongunstig voor de meeste paddenstoelen. Voorjaarspaddenstoelen werden hierdoor maar mondjesmaat waargenomen. Zelfs in..


Lees verder 12 mei 2022   3 jaar oud
Dwergvleermuis onbetwistbaar op nr. 1

Afgelopen weekend (6 en 7 mei) was de Vleermuistuintelling 2022. En het was een succes! Het weer was goed en veel tuintellers gingen ervoor zitten. Vanuit heel Nederland deelden maar liefst 191 mensen hun waarnemingen. In totaal..


Lees verder 11 mei 2022   3 jaar oud
Fluitenkruid

Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor planten. De hoeveelheid stikstof die lokaal beschikbaar is heeft een groot effect op de planten die je tegenkomt. De hogere zandgronden, zoals in het noordoosten van Nederland, zijn..


Lees verder 10 mei 2022   3 jaar oud
dagpauwoog zonnend primair

Het vlindertelseizoen is alweer een maand oud en 2022 is goed begonnen. Er zijn in april meer vlinders geteld op de routes dan we gewend waren. Wat dit betekent voor de vlinderstand is nog onzeker, want we praten over..


Lees verder 9 mei 2022   3 jaar oud
Heermoes

Tot en met 20 mei is in de Oude UB in Leiden op werkdagen het mooie portret dat Jan van Schooten van heermoes maakte nog te bewonderen. Het is misschien wel het beste voorbeeld van hoe een weinig geliefde plant toch erg mooi is...


Lees verder 8 mei 2022   3 jaar oud
duingebied Hollandse Duinen

De snelle verspreiding van invasieve exoten vormt een bedreiging voor een van ons meest unieke en kenmerkende landschap: de Nederlandse duinen. Zo ook in het natuurgebied Hollands Duin, waar de giftige klimplant zwarte engbloem..


Lees verder 7 mei 2022   3 jaar oud
kennisdag - primair

In het kader van Kleurkeur, een certificaat voor ecologisch bermbeheer van De Vlinderstichting en de Stichting Groenkeur, was er op 22 april een kennisdag waar innovaties centraal stonden. Door vernieuwende ideeën, apparaten en..


Lees verder 5 mei 2022   3 jaar oud
Detail Zoekkaart Meest voorkomende vleermuizen van Nederland

Nu de dagen weer langer worden heb je ze misschien alweer gezien: vleermuizen! Als fladderende silhouetten zijn ze op zoek naar muggen en andere insecten. Of ze dat ook bij jou in de tuin doen, kun je zelf ontdekken tijdens de..


Lees verder 4 mei 2022   3 jaar oud

Archief