Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 158 van 368 - 3680 Resultaten

Leemhoeden vormen met hun dertien soorten in Nederland een relatief klein genus (geslacht). Ongeveer de helft van dat aantal soorten kan op houtsnippers of dood hout groeien. In dit natuurbericht bespreken we er twee van: de..


Lees verder 26 augustus 2021   3 jaar oud
De kraanvogels met jong, vastgelegd op wildcam

Veel geduld en ruimte. Dat heb je bij kraanvogels nodig. Bij Staatsbosbeheer zijn in het Hart van Drenthe in 2021 voor het eerst twee jonge kraanvogels uitgevlogen na een jarenlange aanloopperiode. ..


Lees verder 25 augustus 2021   3 jaar oud
nachtvlinderlaken - primair

Ook dit jaar is er een Nationale Nachtvlindernacht, op 3 en 4 september. De zon gaat dan om ongeveer tien voor half negen onder en dat betekent dat voor half tien de eerste nachtvlinders gezien kunnen worden. Op vele plaatsen,..


Lees verder 23 augustus 2021   3 jaar oud
wolf in Nederland

Het is niemand ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Dat is zeer bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. In februari volgend jaar komt de opzienbarende natuurfilm WOLF uit in de bioscoop en het..


Lees verder 21 augustus 2021   3 jaar oud
Het rozet van een speerdistel kan wel een meter groot worden.

Wie beestjes wil zien, staat stil bij het stoepplantje van de week: de speerdistel. Zeg maar stoepplánt. Tussen de voegen blijft het formaat bescheiden, maar als hij voluit uit kan groeien wordt de stekelige rozet wel een meter..


Lees verder 21 augustus 2021   3 jaar oud
Een glimps uit de gigantische wantsencollectie van Naturalis.

Thuiswerken in tijden van corona, hoe doe je dat als je met een collectie van 42 miljoen objecten werkt? In rap tempo en al improviserend initieerde het Collectiebureau van Naturalis een aantal thuiswerkprojecten, zoals het..


Lees verder 21 augustus 2021   3 jaar oud

Het is maar 100 hectare groot, maar o zo bijzonder: Natura 2000-gebied De Bruuk bij Groesbeek behoort tot een van de rijkste natuurgebieden in Noordwest-Europa. Het gebied is ook kwetsbaar, vooral door stikstof, fosfaat en..


Lees verder 20 augustus 2021   3 jaar oud

SoortenNL, de koepel van negen planten- en diersoortenorganisaties, startte vorig jaar met #soortvandedag: een initiatief om via sociale media iedere dag een planten- of diersoort in het zonnetje te zetten. Achterliggende..


Lees verder 19 augustus 2021   3 jaar oud
Scabiosa columbaria. Duifkruid

In Overijssel speelt het project 'Condities voor Soorten op Orde' dat gericht is op de sterk bedreigde soorten. Voor dertien plantensoorten vindt specifiek onderzoek plaats, of zijn praktische experimenten gestart. Duifkruid is..


Lees verder 19 augustus 2021   3 jaar oud
Ochtendgloren na een natte nacht

Op 14 augustus om 10.00 uur gingen honderd jongeren en experts van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en SoortenNL van start om in 24 uur zoveel mogelijk planten en dieren waar te nemen op zoveel mogelijk plekken op..


Lees verder 18 augustus 2021   3 jaar oud

Archief