Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 192 van 374 - 3732 Resultaten

Drieëntwintig tot eenendertig procent van de biodiversiteit in het Atlantische Woud in Brazilië is sinds 1950 verloren gegaan, schatten Braziliaanse, Franse en Nederlandse onderzoekers. Dat gaat ook ten koste van de biodiversiteit..


Lees verder 12 december 2020   4 jaar oud

Deze week publiceerde IUCN de update van de Rode Lijst van Bedreigde Dieren en Planten. 31 soorten zijn nu uitgestorven, en alle soorten rivierdolfijnen worden momenteel met uitsterven bedreigd. Met de Europese bizon gaat het..


Lees verder 11 december 2020   4 jaar oud

Voor het eerst is de aanwezigheid van een goudjakhals in Nederland genetisch vastgesteld. Er zijn eerder al waarnemingen van het dier geweest, maar deze zijn nooit bevestigd met DNA onderzoek. Het blijkt te gaan om een mannetje..


Lees verder 10 december 2020   4 jaar oud
otter

De otter is na ruim veertig jaar terug in de provincie Utrecht. Vrijwilligers hebben sporen gevonden langs de Veldwetering in de buurt van Vinkeveen en weten na een DNA-analyse zeker dat het om een otter gaat. De vondst zorgt voor..


Lees verder 10 december 2020   4 jaar oud
vos wildcamera

Wildcamera’s zijn een ideaal hulpmiddel voor het betreden van de mysterieuze wereld van wilde zoogdieren. Ze maken het mogelijk om dieren ongestoord waar te nemen, op elk moment van de dag en onder de meest uiteenlopende..


Lees verder 10 december 2020   4 jaar oud

Onlangs vond Theo Strik de grootsporige variëteit van het fraaie Zeerusruitertje op Helm in Westenschouwen op Schouwen-Duiveland. Het betreft de derde vondst in Nederland van dit in het verborgene levende paddenstoeltje...


Lees verder 9 december 2020   4 jaar oud
Sneeuwspringer, vrouwtje

In de winter kom je weinig volwassen insecten tegen. De meeste sterven in het najaar en de eieren, larven of poppen overwinteren op beschutte plekken. De sneeuwspringer is een uitzondering. Deze groene springertjes met..


Lees verder 7 december 2020   4 jaar oud
boerderij De Vlakkenburg; Zegenpolder, Buijtenland van Rhoon - op de voorgrond gewone duivenkervel

Onlangs verscheen de integrale rapportage over het experiment met akkernatuur in de Zegenpolder. Dit 75 hectare grote experiment loopt sinds 2017 in opdracht van de provincie Zuid-Holland en maakt deel uit van het Buijtenland van..


Lees verder 7 december 2020   4 jaar oud
Geuldal - primair

Landbouw en biodiversiteit staan volop in de schijnwerpers, maar meestal als tegenpolen. Dat moet veranderen, maar hoe? In een nieuw EU-project wordt onderzocht hoe biodiversiteit het best met landbouw kan samengaan en wat dat..


Lees verder 7 december 2020   4 jaar oud
Pinnixa cyllindrica

Tweehonderd jaar aan literatuur en nieuwe CT-scans geven inzicht in de evolutie van erwtenkrabbetjes. Ze komen overal ter wereld voor, als parasieten in bijvoorbeeld mosselen, zakpijpen en zee-egels. Nieuw onderzoek maakt..


Lees verder 5 december 2020   4 jaar oud

Archief