Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 2 van 373 - 3725 Resultaten

De wereld van natuurdata is volop in ontwikkeling. Steeds meer waarnemers doen steeds meer waarnemingen. Ook ontstaan er meer plekken waar deze data worden verzameld en verbeteren technische innovaties de kwaliteit van de..

Midden in het bosgebied in de Kaaistoep heeft het waterschap Brabantse Delta samen met zeer actieve en betrokken bosperceeleigenaren, de provincie en de gemeente een belangrijke stap gezet richting een natuurlijker en..

Guppy's passen zich razendsnel aan als er roofdieren in het spel zijn. In een experiment zagen onderzoekers van Wageningen University & Research al binnen drie generaties veranderingen in voortplanting en lichaamsbouw. ..

In Natura 2000-gebied de Biesbosch werken de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant samen aan de beheersing van de reuzenbalsemien. De plant verstoort namelijk de biodiversiteit in de Nederlandse natuur. Kunstmatige..

De Zoogdiervereniging vraagt in 2025 aandacht voor alle verschillende woelmuissoorten en laat zien hoe leuk, bijzonder en nuttig deze kleine zoogdieren zijn. Dé woelmuis bestaat niet. In Nederland leven vijf soorten woelmuizen...

De provincie Utrecht gaat onverminderd door met inspanningen voor een gezonde en groene provincie. Dat zegt gedeputeerde Mirjam Sterk naar aanleiding van de Rapportage Natuur over de periode 2021-2023. Uit deze rapportage blijkt..

Het project 'Samen voor vogels, vlinders en bijen bij Zorggroep Zaanstreek' richt zich op het verbeteren van de groene leefomgeving rondom de zorgcentra Mennistenerf en Pennemes. Door slim gebruik te maken van de bestaande groene..

De herfst is in Nederland het paddenstoelenseizoen bij uitstek. Ook in het voorjaar komen paddenstoelen boven de grond. Daar zijn soorten bij die je bijna jaarrond kunt tegenkomen, zoals de zwavelkop. Er verschijnen ook veel..
In het jaar 2000 verdween plotseling de grootste populatie eikenzandbij van Nederland bij Nijmegen. Nu, na 25 jaar en veel herstel- en beheerwerk, is ze terug van weggeweest. Nog slechts mondjesmaat, maar het biedt hoop voor de..

De zomer is de tijd voor maskerbijen. Deze kleine, zwarte bijtjes met een geel maskertje worden niet door iedereen als bijen herkend. Zeker als ze snel tussen de bloemen door vliegen, zie je ze eerder aan voor dwarrelende..