Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 204 van 374 - 3733 Resultaten

Bruinvis

Sinds 1990 zijn er langs de Nederlandse kust meer dan 16.000 dode bruinvissen gevonden. De meeste daarvan werden door onderzoekers van de Universiteit Utrecht aangetroffen. Soms wel achthonderd per jaar...


Lees verder 21 augustus 2020   4 jaar oud
Dronepiloten Peter van Noord en Rosina Verweij bij een plasdrasperceel

Vroege vogels konden in mei en juni de dronepiloten van Collectief Rivierenland aan het werk zien, op zoek naar nestjes grutto en tureluur. Geen professionele natuurbeheerders maar vrijwilligers, die het weidevogelbeheer stap voor..


Lees verder 21 augustus 2020   4 jaar oud
Bijenkast bij bloemrijke akkerrand Hoeksche Waard

Beheerders van Zuid-Hollandse natuurgebieden mogen geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer gebruiken. Dat is vastgelegd in het Natuurbeheerplan 2021 dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld...


Lees verder 19 augustus 2020   4 jaar oud
Lariksspijkerzwam

Enkele weken geleden werden in Boerskotten te Losser drie nieuwe groeiplaatsen gevonden van de in Nederland uiterst zeldzame Lariksspijkerzwam. Na de Lonnekerberg te Enschede, waar de soort na 42 jaar afwezigheid in 2008 weer werd..


Lees verder 19 augustus 2020   4 jaar oud
Mycoflora en steenmeel

Het belang van mycoflora (schimmels) in de natuur is enorm. Ze vervullen allerlei rollen in onze ecosystemen en zijn cruciaal voor de weerbaarheid van hogere organismen. Door verzurende stikstofdepositie zien we echter een..


Lees verder 18 augustus 2020   4 jaar oud
Tengere distel, bloeiwijze.

FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) houdt zich al jaren bezig met het behouden en uitbreiden van de, tot op heden, laatste groeiplaats van de Tengere distel in Nederland, op de Wierdijk in Noord-Holland. Recentelijk kregen we..


Lees verder 18 augustus 2020   4 jaar oud
Huismus

Vogelbescherming liet onderzoeken welke plek natuur heeft ingenomen tijdens de lockdown als gevolg van corona. Veel Nederlanders zijn die periode beter doorgekomen omdat ze konden 'ontsnappen' in de natuur. Driekwart vindt dat..


Lees verder 18 augustus 2020   4 jaar oud
plakkervrouwtje ei afzettend op eik

De laatste weken worden er veel meldingen gedaan van plakkers. Vaak weten mensen niet om welke soort het gaat, maar sturen ze een foto of omschrijving op. Vaak blijkt het te gaan om vrouwtjes van deze nachtvlinder, bezig met het..


Lees verder 17 augustus 2020   4 jaar oud
Steeliep  Geelders 2019 Bert Vervoort eenmalig gebruik

Ger van den Oetelaar was twaalf jaar wethouder. Nu is hij natuurontwikkelaar bij ARK Natuurontwikkeling, dat robuuste natuurgebieden realiseert waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Ger wil het oorspronkelijke leembos..


Lees verder 17 augustus 2020   4 jaar oud
Eubranchipus grubii. Volwassen mannetje

Eubranchipus grubii ofwel het oranje-blauw zwemmend geraamte is een zeldzame kieuwpootkreeft waarvan werd gedacht dat deze in Nederland was uitgestorven. De laatste decennia werden echter weer enkele nieuwe waarnemingen gedaan...


Lees verder 16 augustus 2020   4 jaar oud

Archief