Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 311 van 367 - 3669 Resultaten

Schimmels hebben organisch materiaal nodig om te leven

In het Botanical Journal of the Linean Society (Washington) is een opzienbarend onderzoek gepubliceerd over de ontwikkeling van het leven op het land. Het rapport gaat over de ontdekking van de vroegst levende bodembewonende..


Lees verder 23 maart 2016   9 jaar oud
Excursie Langbroek (Utrecht)

Voor het eerst is door vrijwilligers van de werkgroep RAVON Utrecht een verspreidingsatlas van de herpetofauna in de provincie Utrecht uitgegeven. Zes jaar is er aan gewerkt. Uit de atlas blijkt onder andere dat de afgelopen jaren..


Lees verder 23 maart 2016   9 jaar oud
Uitzetten van jonge steuren op 10 juni 2015

Op 8 maart is voor de kust van Zeebrugge een zeldzame steur gevangen. Het gaat om één van de steuren die op 10 juni 2015 in de Rijn, op de grens met Duitsland, is uitgezet. De steur werd door de bemanning van viskotter YE-139..


Lees verder 20 maart 2016   9 jaar oud
Lepomis gibbosus. Zonnebaars

In een ven bij Eindhoven zijn afgelopen week honderd Snoeken uitgezet om de populaties van de exotische Amerikaanse hondsvis en Zonnebaars onder de duim te houden. Deze uitheemse soorten zijn alleseters en vormen een bedreiging..


Lees verder 19 maart 2016   9 jaar oud
Kleine marene (Coregonus albula) van 21 centimeter uit de IJssel, 2016

Er is een kleine marene gevangen bij een vismonitoring op de IJssel. "Hoewel deze soort zelden wordt gevangen in Nederland, is dit al de tweede in korte tijd.", aldus Karen van de Wolfshaar van IMARES Wageningen UR. "Eind januari..


Lees verder 17 maart 2016   9 jaar oud
Doolhofelfenbankje

Na een pittige klimpartij naar een uitkijkpunt in de duinen van Schoorl werden op de top vele Doolhofelfenbankjes opgemerkt. Terwijl de vele bezoekers zich vergaapten aan het prachtige vergezicht werd de aandacht van een..


Lees verder 16 maart 2016   9 jaar oud
Waarnemer aan het werk

In Nederland worden enorm veel natuurwaarnemingen verzameld; ons land is waarschijnlijk het best onderzocht in de hele wereld. Het overgrote deel van die kennis wordt verzameld door vrijwilligers die in hun vrije tijd vele uren in..


Lees verder 16 maart 2016   9 jaar oud
Knautiabij (Andrena hattorfiana)

Als de temperaturen binnenkort weer gaan stijgen, komen ook de bloembezoekende insecten weer tevoorschijn. In Nederland vormen de kalkgraslanden in Zuid-Limburg een waar Mekka voor veel soorten. Afgelopen jaar leverde onderzoek..


Lees verder 10 maart 2016   9 jaar oud
Komst wisent op de Maashorst

Op maandag 7 maart zijn de eerste vier wisenten losgelaten in De Maashorst onder toeziend oog van een welkomstcomité in aanwezigheid van onder andere gedeputeerde Johan van den Hout (Provincie Noord-Brabant). De komende dagen..


Lees verder 7 maart 2016   9 jaar oud
Colibri-thalassinus. Groene violetoorkolibrie

Wereldwijd dreigen steeds meer soorten bestuivers uit te sterven door uiteenlopende factoren, waarvan veel veroorzaakt door de mens. Dit staat in het eerste wereldwijde onderzoek naar bestuivers van het wetenschappelijk..


Lees verder 3 maart 2016   9 jaar oud

Archief