Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 97 van 373 - 3727 Resultaten

Rottumeroog

Waarom weten de meesten van ons niks over de natuur van vóór onze jongste jaren? Dat verschijnsel wordt shifting baseline syndrome genoemd. Voormalig hoofd Bescherming van Vogelbescherming Marc Argeloo promoveerde op het thema en..


Lees verder 22 februari 2023   2 jaar oud
Zonnige bosranden in het Kuinderbos met bloeiende planten zijn aantrekkelijk voor vlinders, andere insecten en vogels.

Op verschillende plekken in de meeste provincies, is de afgelopen maanden weer nieuw bos aangeplant. In totaal komt er in gebied van Staatsbosbeheer dit plantseizoen naar verwachting ruim 180 hectare nieuw bos bij. Maar nieuw bos..


Lees verder 22 februari 2023   2 jaar oud
Maretak

Wie ’s winters naar Zuid-Limburg afreist en om zich heen kijkt, ziet het al snel zodra het landschap begint te glooien: de groene Maretakken in de verder kale toppen van Populieren en fruitbomen. De 'mistletoe' heeft vooral naam..


Lees verder 21 februari 2023   2 jaar oud
Onderzoek naar leefgebied inheemse kwal in Caribisch gebied

Onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Amsterdam hebben ontdekt dat een invasieve plant de competitie aangaat met een inheemse kwal. De zeegrassoort Halophila stipulacea is erg succesvol in het..


Lees verder 20 februari 2023   2 jaar oud
Boa constrictor

In de Nederlandse Cariben zijn meer dan 210 invasieve, uitheemse soorten in het wild gedocumenteerd. Deze soorten kunnen grote ecologische effecten hebben door de inheemse flora of fauna te bedreigen, grote economische verliezen..


Lees verder 19 februari 2023   2 jaar oud
Klein hoefblad

Klein hoefblad bloeit, je las het wellicht al in het Nature Today-Natuurjournaal van 11 februari dit jaar. Het is een mooie gele vroegbloeier en tevens naaktbloeier. De bloemhoofdjes lijken op het eerste gezicht op die van de..


Lees verder 19 februari 2023   2 jaar oud
koala lead

Helaas zijn er in Australië in 2022 tientallen koala's door aanrijdingen om het leven gekomen en gewond geraakt. Hier komen de overstromingen in verschillende delen van het land nog eens bij, dus de koala's hebben het echt zwaar..


Lees verder 18 februari 2023   2 jaar oud
De levendbarende hagedis is één van de soorten die van heide houden.

In maart trekt een schaapsherder voor het eerst met zijn kudde de heidevelden van de Maasduinen over, zodat de schapen de vegetatie kort kunnen grazen. Goed voor de natuur, maar niet altijd voor de reptielen. Daarom onderzoekt..


Lees verder 17 februari 2023   2 jaar oud
Glasaal

Op woensdag 8 februari is de eerste glasaal van het seizoen 2023 gevangen. Deze 'babypaling' zwom via de vispassage van Gemaal Halfweg (NH) richting de boezem van Rijnland en kwam zo in de monitoringsfuik terecht. Ook in 2020 en..


Lees verder 17 februari 2023   2 jaar oud
Bodemtransplantatie op locatie

In totaal 46 experimenten verspreid over 17 landen en vier continenten laten het zien. “Gebieden waar natuurherstel nodig is, profiteren van een behandeling met bodemtransplantatie”, zegt coördinator van het onderzoek Jasper Wubs..


Lees verder 16 februari 2023   2 jaar oud

Archief