Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 97 van 368 - 3673 Resultaten

De paardendaas is ons grootste inheemse vlieg.

De paardendaas (Tabanus sudeticus) is een indrukwekkende verschijning, zowel voor mens als voor vee. Met een lengte van bijna drie centimeter is het onze grootste inheemse vlieg. De paardendaas dreigde uit ons land te verdwijnen,..


Lees verder 2 januari 2023   2 jaar oud

De Oranjerode stropharia is een opmerkelijke paddenstoel. Ook nu nog worden ze nog op houtsnippers aangetroffen. Ze springen in het oog vanwege hun oranjerode kleur, en de soort wordt daardoor waarschijnlijk nauwelijks gemist bij..


Lees verder 1 januari 2023   2 jaar oud
Schijnaardbei

Nog tot en met 3 januari 2023 kunt u meedoen met de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Klein kruiskruid, paarse dovenetel en vogelmuur gingen bij het schrijven van dit stukje nog op kop. Maar met wat geluk komt u ook nog een..


Lees verder 1 januari 2023   2 jaar oud
Parasitaire schimmel Akanthomyces aculeatus op een roesje, een nachtvlinder. De eerste vondst van deze schimmel voor Nederland

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Voor het derde jaar op rij blikt deze gratis publieksdienst terug op de verrassendste..


Lees verder 31 december 2022   2 jaar oud
vuurlibel - primair

We hebben in Nederland, dankzij duizenden waarnemers, een grote hoeveelheid gegevens over libellen. Hierdoor weten we welke libellensoorten vooruitgaan en welke afnemen. Normaal gesproken berekenen we de trend vanaf begin jaren..


Lees verder 31 december 2022   2 jaar oud
Wisentkudde loopt door een duinmeer bij zonsondergang.

Een mijlpaal voor de wisent in de Nederlandse natuur: het grootste landzoogdier van Europa heeft hier nu vijftien jaar een thuis. In 2007 werden de eerste drie wisenten uit Polen uitgezet in het Kraansvlak binnen Nationaal Park..


Lees verder 30 december 2022   2 jaar oud
Achyranthes mangarevica Suess., een kleine boom alleen bekend van het eilandje Mangareva.

Als van een uitgestorven plantensoort nog een gedroogd exemplaar met zaden in een herbarium ligt, is de plant dan wel echt uitgestorven? Met die vraag speelde een wereldwijd team van wetenschappers. Om tot het antwoord te komen..


Lees verder 29 december 2022   2 jaar oud
bosbesuil op stroop

Er zijn een aantal nachtvlinders die in oktober en november tevoorschijn komen. In de ‘echte’ winterperiode kruipen ze weer weg en gaan in rust tot februari, wanneer ze zich gaan voortplanten. Maar nu de nachttemperatuur weer..


Lees verder 29 december 2022   2 jaar oud
Stomp elfje Meliscaeva cinctella, een bosbewonende zweefvlieg die de laatste decennia hard achteruit gegaan is

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft EIS Kenniscentrum Insecten opdracht gegeven om in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek een Rode Lijst voor de zweefvliegen te gaan opstellen. Het is..


Lees verder 28 december 2022   2 jaar oud
Meerkoetnesten verzamelen

De kleine watersalamander gebruikt vogelnesten als plek om te overwinteren, ontdekten biologen van Naturalis...


Lees verder 26 december 2022   2 jaar oud

Archief