Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 4 van 218 - 2171 Resultaten

Eikenzandbij, met de duidelijke oranje schenen van de achterpoten

In het jaar 2000 verdween plotseling de grootste populatie eikenzandbij van Nederland bij Nijmegen. Nu, na 25 jaar en veel herstel- en beheerwerk, is ze terug van weggeweest. Nog slechts mondjesmaat, maar het biedt hoop voor de..


Lees verder 17 juni 2025   4 wkn oud
Op zoek naar veen in het Dommeldal

Fiets met ons mee door het Dommeldal. Samen met een groep ecologen en veenspecialisten bezoeken we de Gijzenrooise Zegge en de Urkhovense Zeggen. Ontdek wat dit watermolenlandschap nu zo uniek maakt en hoe we de hydrologie en de..


Lees verder 17 juni 2025   1 maand oud
Plakkerrupsen - primair

“Harige rupsen! Een boom vol! Dat is vast de eikenprocessierups! Laten we de gemeente bellen om ze weg te halen”. Mensen zijn bang voor eikenprocessierupsen en deels terecht, want die kunnen heel vervelende jeuk veroorzaken. Maar..


Lees verder 16 juni 2025   1 maand oud

Ook op akkerland liggen voldoende kansen om bij te dragen aan de zogenoemde Basiskwaliteit Natuur. Dit blijkt uit een nieuw rapport van OBN Natuurkennis. Meer natuur op akkers is ook winst voor aangrenzende natuurgebieden. ..


Lees verder 13 juni 2025   1 maand oud

In 2024 ontvingen zes inspirerende projecten een bijdrage uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds. Elk initiatief laat zien hoe groot de impact kan zijn als mensen, organisaties en overheden samenwerken aan natuurherstel...


Lees verder 11 juni 2025   1 maand oud
Zonnemairsedijk in Zeeland

In de Nederlandse zeekleigebieden ligt een gigantisch netwerk van binnendijken. Duizenden kilometers en tienduizenden hectares met een grote potentie voor insecten zoals wilde bijen en graslandvlinders. Met uitgekiend en ouderwets..


Lees verder 11 juni 2025   1 maand oud

Hoe het de gekraagde roodstaart de laatste jaren in het coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden is vergaan, heeft Ernst Oosterveld onderzocht, samen met Altenburg & Wymenga en Landschapsbeheer Friesland, in een breder..


Lees verder 9 juni 2025   1 maand oud
Cricetus cricetus. Europese hamster. Korenwolf

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een plant- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de korenwolf, een hamster die eerst werd doodgeknuppeld en die beschermd moet worden met allerlei regels. ..


Lees verder 5 juni 2025   1 maand oud
Onderwaternatuur in de Rijn-Maas-Scheldemonding (rif bij de Blokkendam) (eenmalig exclusief wmr)

De onderwaternatuur in de Rijn-, Maas- en Scheldemonding en de Waddenzee staat onder druk. Toch zien onderzoekers van Wageningen Marine Research duidelijke mogelijkheden voor herstel. ..


Lees verder 4 juni 2025   1 maand oud
Pluimvoetbij in knoopkruid

Groene Loper Overijssel en het programma Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel helpen Overijsselaars met het planten van inheemse, onbespoten waard- en drachtplanten. Het gaat namelijk niet goed met de vlinders en wilde..


Lees verder 3 juni 2025   1 maand oud

Archief