Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 4 van 211 - 2106 Resultaten

Het water heeft er zo'n tien tot vijftien jaar over gedaan hier te komen.

Kabbelende beekjes die in hoger gelegen gebieden ontspringen en met hun koele, heldere water voor bijzondere natuur zorgen; het komt niet zoveel voor in Nederland. “Daarom moeten we extra zuinig zijn op wat we hebben”, vertelt..


Lees verder 11 april 2025   1 maand oud
congres future for butterflies - primair

Begin april kwamen 160 onderzoekers en beschermers van vlinders in Europa in Wageningen bij elkaar om de nieuwste inzichten uit te wisselen over de ontwikkelingen in de vlinderstand en de kennis over bedreigingen en maatregelen..


Lees verder 11 april 2025   1 maand oud
Vloedschedemos

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: vloedschedemos, een zeldzame mossoort die het in de strijd over aandacht voor natuurbescherming nog even moet..


Lees verder 10 april 2025   1 maand oud
Larf vliegend hert in door witrot aangetast hout.

In natuurgebieden komt het vliegend hert meestal voor in de buurt van eiken, maar daarbuiten zijn eiken soms ver te zoeken op plekken waar het vliegend hert voorkomt. Kweekproeven wijzen uit dat ook andere houtsoorten worden..


Lees verder 9 april 2025   1 maand oud
Grote modderkruiper - primair

De grote modderkruiper dreigde in Vlaanderen te verdwijnen. Door een uniek internationaal kweekprogramma, waarbij gezonde Nederlandse modderkruipers werden ingezet om de Vlaamse populaties genetisch te versterken, gloort er nu..


Lees verder 9 april 2025   1 maand oud
Zomertortel

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat in sommige EU-landen het jachtseizoen op de tortelduif weer heropend kan worden na een pauze van drie jaar. Een slecht besluit, vindt Vogelbescherming Nederland. De Europese Commissie..


Lees verder 8 april 2025   1 maand oud
In 2020, na negen groeiseizoenen, waren alle boomsoorten nog steeds aanwezig op de proefpercelen. (links) De meest vitale winterlindes bereikten een lengte tot 2,9 meter en er waren ook nog individuele wintereiken en lijsterbessen te vinden. (rechts) De haagbeuken waren veruit het grootst met een lengte tot 3,6 meter.

De verjonging van inheemse boomsoorten komt lastig van de grond, door de aanwezigheid van Amerikaanse vogelkers in dennenbossen op holt-en veldpodzolen op zandgronden. Recent onderzoek laat zien dat die dominantie van vogelkers..


Lees verder 8 april 2025   1 maand oud

Nature-based solutions winnen terrein als effectieve en duurzame antwoorden op maatschappelijke uitdagingen, zoals waterbeheer, biodiversiteitsherstel en klimaatadaptatie. Onderzoek toont aan dat succesvolle implementatie afhangt..


Lees verder 7 april 2025   1 maand oud
Geelsprietdikkopje - primair

Op 1 maart vond in Theater Junushoff in Wageningen weer de Landelijke Vlinderdag plaats. Meer dan 600 mensen waren een dag bij elkaar om meer te horen over vlinders en libellen en om te genieten van mooie beelden, elkaar te..


Lees verder 7 april 2025   1 maand oud
Ecoloog Kerstin Bouma loopt door het moeras

Verlaag tijdelijk het waterpeil in het moeras, en je krijgt er een veerkrachtig, gezonder en biodiverser ecosysteem voor terug. Dat is het advies van ecoloog Kerstin Bouma en haar collega’s van het Nederlands Instituut voor..


Lees verder 4 april 2025   1 maand oud

Archief