Natuurberichten
Dossier: Natuurbeheer
Pagina 6 van 211 - 2106 Resultaten

Met het aanbreken van het broedseizoen is er weer een einde gekomen aan het planten van nieuw bos. Tiemen Brouwer, landelijk coördinator nieuw bos, noemt het afgelopen plantseizoen succesvol. “De weersomstandigheden waren perfect...

Het huidige Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) draagt lokaal bij aan biodiversiteit, maar is in de huidige vorm niet voldoende om de brede afname van boerenlandvogels en andere soorten te stoppen. Dat blijkt uit de..

Om hoogveen weer tot leven te wekken, is kennis over het restveen en de veenbasis van aangetaste hoogvenen noodzakelijk om gebieden effectief te kunnen vernatten. Staatsbosbeheer en Stichting Bargerveen voeren hiervoor metersdiepe..
Medio jaren zeventig van de vorige eeuw was de veldleeuwerik een van de talrijkste broedvogels van Nederland. De meeste veldleeuweriken broedden destijds in grasland, waaruit ze door frequent maaien grotendeels verdwenen zijn...

Er zijn maar een paar plekken op de Veluwe waar het soortenrijke ‘blauwgrasland’ voorkomt. Natuurgebied De Leemputten Staverden en het aangrenzende Verbrande Bos herbergen zeldzame en bedreigde planten en paddenstoelen. Helaas..

"Het is hier toch ontzettend groen, hoe kan het zo slecht gaan met de natuur?" Als het aan Stichting Steenbreek en De Vlinderstichting ligt, behoort deze uitspraak over het landelijk gebied zo snel mogelijk tot het verleden. Het..

Met dijken, keringen en kanalen hebben wij de rivieren in ons land naar onze hand gezet. We verdedigen de kustlijn. Door klimaatontwrichting is die strategie niet houdbaar. Filmmaker Rik van der Linden brengt met de documentaire..

In 2024 startte het project 'Handen uit de mouwen voor onderwaterbiodiversiteit en natuurbeleving'. Vrijwilligers en studenten leggen hiervoor kleinschalige onderwaterstructuren aan om de biodiversiteit te versterken, vissen..
Uit onderzoek naar dertig zangvogels die in Europa broeden en in Afrika overwinteren, blijkt dat voor geen van deze soorten voldoende leefgebied beschermd is volgens de Europese biodiversiteitsdoelen voor 2030. Uitbreiding van het..

Grote vissoorten die in de zomer in de Waddenzee leven, blijken ’s winters een flinke reis te maken. Dat ontdekte promovenda Jena Edwards door de vissen een zender te geven. Ook zag ze hoe gezenderde dieren heel specifieke plekken..