Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 6 van 218 - 2171 Resultaten

De vele ecosystemen samen zorgen voor de biodiversiteit die we ook als mens heel hard nodig hebben.

De wereldwijde afname van de biodiversiteit is een feit. Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor de betrokken planten en dieren, maar ook voor de mens. Gevolgen voor onze voeding, gezondheid, ons klimaat, de lucht die we..


Lees verder 26 mei 2025   1 maand oud
Bezemkruiskruid in de Kennemerduinen

Invasieve exotische planten bedreigen steeds vaker de biodiversiteit in droge duinen. Uit onderzoek van OBN Natuurkennis blijkt dat als natuurbeheerders ze niet op tijd een halt toeroepen, alleen intensieve en soms behoorlijk..


Lees verder 24 mei 2025   1 maand oud
Bloemrijk Texel

Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft weer zes projecten kunnen financieren vanuit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds. De projecten zetten zich allemaal op hun eigen manier in voor de versterking van biodiversiteit...


Lees verder 23 mei 2025   1 maand oud

Hoeveel soorten zijn er in Nederland? En hoe gaat het met ze? Op donderdag 22 mei brengt Naturalis de eerste editie uit van het Statusrapport Nederlandse Biodiversiteit. Het beste overzicht van de Nederlandse natuur ooit...


Lees verder 22 mei 2025   1 maand oud
Wilde peer,  Pyrus pyraster: 4 rijpe vruchten eind september

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de wilde peer. Er zijn in Nederland nog acht plekken waar wilde peren groeien. Twintig jaar geleden was dat het..


Lees verder 22 mei 2025   1 maand oud
Viltvlekzandbij

Ondanks lichte verbeteringen in de ecologische kwaliteit van zoetwater, moeras en bos, blijft Nederland achter op schema om de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen. Dit komt mede door de aanhoudende achteruitgang..


Lees verder 22 mei 2025   1 maand oud
De roodrandzandbij

Alle bijen zijn goed voor de biodiversiteit. Toch? Niet altijd. Voor de bestuiving van alle verschillende bloemen zijn vooral veel soorten wilde bijen nodig. In de Biesbosch vormen de door imkers gehouden, vele miljoenen..


Lees verder 21 mei 2025   1 maand oud
Peazemerlannen

Kwelders zijn belangrijke gebieden voor broed- en wadvogels. Ze leveren daarnaast een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit, het afremmen van de golven en de opslag van CO2. De Peazemerlannen is een kwelder in de Waddenzee..


Lees verder 20 mei 2025   1 maand oud
Gehakkelde aurelia

De biodiversiteit versterken? Iedereen kan daar een rol in spelen. Via Stichting Landschapsbeheer Gelderland werken bewoners van het Gelderse buitengebied aan biodiversiteit op hun eigen terrein. Samen! Dat is hard werken en veel..


Lees verder 20 mei 2025   1 maand oud
Een mannetje vliegend hert bewaakt een drinkend vrouwtje.

Al enkele jaren is het vliegend hert zich voorzichtig aan het uitbreiden. Op steeds meer plekken nabij de bekende leefgebieden worden ze waargenomen, zo ook in het Rijk van Nijmegen. De gemeente Nijmegen wil nu graag weten waar..


Lees verder 19 mei 2025   1 maand oud

Archief