Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 8 van 218 - 2171 Resultaten

eDNA-materiaal verzamelen in windparken

Nieuw onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat windparken op zee niet alleen energie opwekken, maar ook een rol kunnen spelen in het beschermen van zeeleven. In en rondom Nederlandse windparken werden meerdere..


Lees verder 9 mei 2025   2 mnd oud

Hoe bescherm je belangrijk erfgoed en help je de natuur en handje? Dankzij een subsidie uit de Erfgoeddeal van het Rijk worden drie historische watermolens in het beekdal van de Dommel ingezet om de gevolgen van klimaatverandering..


Lees verder 9 mei 2025   2 mnd oud
Asplenium ceterach 4, Schubvaren

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de schubvaren, de zeldzame plant die opdook in een stukje stad waar onkruid mocht woekeren. Na Zuid-Limburg, is..


Lees verder 8 mei 2025   2 mnd oud
Linde, zoete kers, meidoorn, haagbeuk, hazelaar… we hebben dankzij LIFE Climate Forest wel 9 verschillende soorten kunnen planten.

Landgoed De Goudfazant, beter bekend als ’t Bosje, is een plek in het Markdal onder Breda met oude eikenlanen, een houtsingel, grasland, bospercelen, houtwallen en knotwilgen. Familie en vrienden gaan er samen aan de slag met het..


Lees verder 7 mei 2025   2 mnd oud
Vanuit de bunkers van de Atlantikwall hadden de Duitsers tijdens de Tweede Oorlog goed uitzicht op zee.

In de natuur van Nederlands grootste Waddeneiland zijn nog altijd de sporen zichtbaar van een turbulente periode: de Tweede Wereldoorlog. Edwin van Egmond, boswachter bij Staatsbosbeheer, laat er enkele zien. “Ook na tachtig jaar..


Lees verder 5 mei 2025   2 mnd oud
Casper de Groot, boomadviseur Staatsbosbeheer

Een zure bodem en extreem weer verzwakken de bossen in de provincie Utrecht. Vooral op de Utrechtse Heuvelrug zijn bossen er slecht aan toe. Daarom werkt de provincie samen met Staatsbosbeheer aan het gezonder maken van deze..


Lees verder 3 mei 2025   2 mnd oud
Gekraagde roodstaart in de Noardlike Fryske Walden.

U kent het waarschijnlijk wel: de sensatie van het nieuwe voorjaar dat zich op een heldere winterdag aandient wanneer de eerste koolmezen weer beginnen te zingen. Die koolmezen zijn er vroeg bij omdat ze ’s winters in Nederland..


Lees verder 3 mei 2025   2 mnd oud
Waddenzeedijk met kruidenmengsel

De afgelopen vijf jaar zijn drie zaadmengsels met nieuwe grassen en kruiden getest op de Waddenzeedijken in Friesland en Groningen. Het toevoegen van kruiden en rietzwenkgras levert niet alleen een bijdrage aan de biodiversiteit,..


Lees verder 1 mei 2025   2 mnd oud

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat klimaatverandering een negatieve impact heeft op de functionaliteit van bermen als het gaat om bermbranden en biodiversiteit. Op 22 april..


Lees verder 30 april 2025   2 mnd oud

Lange tijd leek vergrassing van droge heide vooral plaats te vinden met bochtige smele. Maar vanaf de jaren negentig blijkt pijpenstrootje zich uit te breiden en zijn in het heidelandschap grassteppes met pijpenstrootje meer regel..


Lees verder 26 april 2025   2 mnd oud

Archief