Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 2 van 25 - 243 Resultaten

Wilde bijen hebben gevarieerd voedsel nodig en een plekje om te nestelen. Dat lijkt niet veel gevraagd, maar toch hebben de bijen het moeilijk. Daarom steunt de organisatie Bijenlandschap West-Brabant de wilde bij. Na zes jaar en..


Lees verder 24 januari 2025   3 mnd oud
Veldonderzoek op een insectenrijke dijk in Noord-Groningen

Uit onderzoek in verschillende delen van ons land blijkt dat dijken een bijzonder leefgebied kunnen zijn voor talloze insecten en andere fauna. In de Groningse regio het Oldambt zijn veel dijken soortenarm, maar een nieuw..


Lees verder 10 januari 2025   3 mnd oud
Het kenmerkende masker van dit mannetje gewone maskerbij is goed te zien.

Maskerbijen zijn kleine, zwarte, weinig behaarde bijtjes, die vaak opvallen door hun witte of gele gezichtstekening: het zogenaamde masker. Twee zeldzame soorten, de gestippelde maskerbij en de kleine lookmaskerbij, worden..


Lees verder 30 december 2024   3 mnd oud
Ereprijsdwergwespbij (Nomada atroscutellaris) vrouwtje op Lunetten

De provincie Utrecht is een wilde bijensoort rijker! Nadat ereprijsdwergwespbij in 2019 voor het eerst in Belgisch en Nederlands Limburg werd gesignaleerd, heeft de soort nu ook Midden-Nederland bereikt. Tijdens de inventarisatie..


Lees verder 25 november 2024   5 mnd oud
Akkerhommel op knikkende distel

Zeven jaar monitoring in het Zuid-Limburgse Geuldal toont dramatisch lage aantallen hommels in 2024. Voor solitair levende wilde bijen was dit jaar juist vrij gemiddeld. Het slechte weer in de lente, vlak nadat de..


Lees verder 14 november 2024   5 mnd oud
Het mannetje lichte koekoekshommel dat in Rotterdam gevonden is.

Op 26 augustus 2024 werd er bij toeval een mannetje lichte koekoekshommel aangetroffen op een bloemrijke dijk bij Rotterdam. Deze hommel staat als verdwenen op de Rode Lijst Bijen uit 2018. De laatste waarneming Nederland is..


Lees verder 5 oktober 2024   6 mnd oud
Akkerhommels op guldenroede

De akkerhommel is een van de meest algemene hommelsoorten in Nederland die in bijna elke tuin voorkomt. Toch weten we vrijwel niets over de plekken waar de koninginnen van deze soort overwinteren...


Lees verder 23 september 2024   7 mnd oud
Witte reus

Op 12 september aanstaande start de basiscursus planten en dieren herkennen van SoortenNL. In de opmaat naar de cursus bespreken we iedere week kort twee lessen. Deze week: les drie over Bestuivers door Johan van ’t Bosch van EIS..


Lees verder 24 augustus 2024   8 mnd oud
Er worden dit jaar opvallend weinig steenhommels geteld in het Meetnet Hommels.

De aantallen van de steenhommel zijn in 2024 veel lager dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit de resultaten van het Meetnet Hommels. Daarmee lijkt het een slecht jaar te worden voor deze algemeen voorkomende hommel. Mogelijk..


Lees verder 21 augustus 2024   8 mnd oud
De charismatische zandhommel is de panda van de Nederlandse delta. Deze werkster zit op rode ogentroost.

De ernstig bedreigde zandhommel bezoekt vooral klavers en distels, maar ook tal van andere planten. Dat blijkt uit de honderden waarnemingen die hommelliefhebber Gert Huijzers in de laatste jaren verzamelde. Rekening houden met de..


Lees verder 12 augustus 2024   8 mnd oud

Archief