Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 1 van 45 - 444 Resultaten

Barnsteen gevonden op het strand van Noord-Holland. Links: Zandvoort (ergens eind jaren negentig), rechts: IJmuiden 25 februari 2024

Barnsteen vinden op het strand maakt mensen al sinds de oertijd gelukkig. In de winter is de kans iets groter, zeker op de Wadden, maar het kan altijd en overal aanspoelen. Op 25 februari vonden strandwachters tijdens de..


Lees verder 26 mei 2024   3 uur oud
Tuinslak bruin

Het voorjaar is nat. De tuinders-uitdrukking 'regen met bakken geeft plakkende slakken' lijkt voor 2024 zeker op te gaan. Ook 2023 was een rijk jaar voor de slijmerds. Of was dat alleen plaatselijk? Duik in een struik en tel mee! ..


Lees verder 13 mei 2024   1 week oud
Lead

Plastic is een ramp voor alles dat in zee leeft, maar soms zorgt het voor een bijzondere vondst. In december 2023 werd in een aangespoeld plastic krat een Gebochelde spinkrab gevonden. Deze soort was nog niet bekend van onze kust...


Lees verder 12 mei 2024   2 wkn oud
lead nwe worm

In onze Deltawateren is een nieuwe soort kieuwdraadjesworm ontdekt. De Italiaanse onderzoeker Marco Lezzi en zijn Nederlandse collega Ton van Haaren beschreven het dier als nieuw voor de wetenschap, naar materiaal uit Nederland...


Lees verder 28 april 2024   4 wkn oud
aangespoelde Grote heremietkreeft in een kapotte Wulk. Gaan we deze populaire soort ook op het strand minder zien? De bruine korst is van de Ruwe zeerasp, een kolonievomende hydroïdpoliep die vaak meelift

Tijdens een duik-winterweekend van het Monitoringproject Onderwater Oever in maart 2024 zagen de duikers nauwelijks meer Grote heremietkreeften. Deze bij duikers en het grote publiek populaire soort lijkt, net als de Zeekreeft, af..


Lees verder 14 april 2024   1 maand oud
Gestippelde Dieseltreinworm (Lead jpg)

Een Pasen met tegenstellingen. 'Gifgroen' geldt als negatief, maar is wel een positieve lente-modekleur, iets dat 'loopt als een trein' gaat soepel, maar dat geldt allang niet (meer) voor onze treinen. Voor een combi van beide..


Lees verder 31 maart 2024   1 maand oud
Deelnemers van de schelpenteldag 2024

Op zaterdag 23 maart zijn ongeveer vijftienhonderd deelnemers de Nederlandse, Belgische en Fransen stranden op gegaan voor de internationale schelpentelling. Ondanks het winderige weer zijn er ruim 114.000 schelpen verzameld met..


Lees verder 30 maart 2024   1 maand oud
bijgesneden Schelpenteldag 2023

Het is al bijna zover, zaterdag 23 maart is de Schelpenteldag! Je kan dan weer de Nederlandse en Vlaamse stranden op om mee te doen met de internationale schelpentelling. Je hoeft geen schelpenkenner te zijn om te tellen, iedereen..


Lees verder 20 maart 2024   2 mnd oud
nieuwgsierig zijn en goed kijken; in fijn aanspoelsel zitten de mooiste dingen

Na een recent bericht over ons kleinste landslakje kwam als reactie: 'en in zee dan?' Zeker, ook daar leven ukkies. Sommige kun je makkelijk op het strand vinden. Als je weet hoe tenminste.....


Lees verder 17 maart 2024   2 mnd oud
Marmerschelpen

Opeens zie je ze op de gekste plaatsen. Zelfs (of juist) op het land! Verse schelpen en soms doubletten van de prachtige Marmerschelp. Ontstaan er in onze wateren populaties? Wie helpt dit gemarmerde raadsel op te lossen?..


Lees verder 15 maart 2024   2 mnd oud

Archief