Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 39 - 381 Resultaten

Een lichaam als een doedelzak, met twee pijpjes. Knijp je erin, dan spuit er water uit. Vandaar de bijnaam 'zeikers'. We hebben het over zakpijpen. Ze zijn nog niet zo lang bekend uit het Noordzeekanaal, maar lijken daar nu toe te..


Lees verder 24 juli 2022   2 wkn oud

Van een dagje zee neem je vaak wat mee: zand in je haar of een schelpentrofee. Zo'n schelp krijgt een bestemming of gaat weg, óf je wilt er iets over leren. Uit een schelpen-veldgids bijvoorbeeld. Die was even niet meer..


Lees verder 26 juni 2022   1 maand oud

Nergens is de spanning over de inhoud van een schepnet zo groot als in Zeeland. Je weet nooit wat je aantreft. Afgelopen maand zat er wel een heel bijzonder visje in het net. Een mogelijk nieuwe vis voor de Oosterschelde en..


Lees verder 12 juni 2022   1 maand oud

Als huisjesslakken dicht opeen zitten is dat niet vanwege ruimtetekort. Nee dat levert juist méér huisjes op! Van stijgende huizenprijzen hebben ze helemaal geen last. Wél van kraken en inbraken...


Lees verder 29 mei 2022   2 mnd oud

De beschermde en zeldzame Platte schijfhoren en Kleverige poelslak leven in vegetatierijk schoon water, vooral in laagveengebied. Ze nemen echter sterk af. Massaal toenemende exotische kreeften eten zowel waterplanten als de..


Lees verder 15 mei 2022   2 mnd oud

De qua zeedieren en -wieren toch al zo rijke provincie Zeeland is nu nóg rijker. Dit komt door vondsten van drie nieuwe roodwieren in respectievelijk november 2019 en augustus en december 2021. Eén soort heeft nog geen Nederlandse..


Lees verder 1 mei 2022   3 mnd oud

Eieren zoeken is traditie met Pasen. Voor veel mensen is een Paas-strandwandeling ook traditie. Wat als je beide tradities nu eens combineert en op het strand naar eieren gaat zoeken?..


Lees verder 17 april 2022   3 mnd oud

Wéér een exoot? Ja, en wat voor een! Dikke harige kanjers met een hele rij tanden. In een paar maanden tijd werden honderden Aziatische arkschelpen in de Oosterschelde aangetroffen...


Lees verder 7 april 2022   4 mnd oud

Schelpenboeken gaan meestal over hoe je schelpen herkent. Over de dieren zelf en de liefde voor schelpdieren zijn er veel minder. Gisteren in Groningen werd hierover een verhalenboek ten doop gehouden. Voor de inhoud moet je het,..


Lees verder 3 april 2022   4 mnd oud

Soms duurt iets even. Hoewel het eerste exemplaar al op 5 april 2018 werd gevonden, kwam pas dit jaar het besef dat in ons land een nieuwe landslakkensoort leeft. Een ontdekking die haar glans zeker nog niet verloren heeft. Als..


Lees verder 20 maart 2022   4 mnd oud

Archief