Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 1 van 41 - 405 Resultaten

Stichting ANEMOON onderzoekt al decennialang met vrijwillige waarnemers het leven in zee en in onze kustwateren. We inventariseren wat er aanspoelt, houden in de gaten wat tussen bij eb droogvallende stenen leeft en monitoren met..


Lees verder 29 mei 2023   12 uur oud

Hoewel ze hier niet van oorsprong thuishoren, deden ze 26 jaar lang niemand kwaad en waren ze geliefd in de buurt. Deze maand verdwijnen ze met huis en haard onder meters zand. Zijn de Zutphense Gebandeerde wijngaardslakken nog te..


Lees verder 14 mei 2023   2 wkn oud

Een recente analyse van op het strand aangespoelde zwemkrabben wijst op vergrijzing. De Gewone zwemkrab wordt minder gemeld, de zuidelijke Grijze zwemkrab vaker. Een opwarmingseffect, speelt immigratie een rol, vergrijst het..


Lees verder 30 april 2023   4 wkn oud
Snotolf

Het voorjaar is begonnen, de winter voorbij. Voor de Snotolf is het paarseizoen inmiddels begonnen. Deze in vele opzichten zeer opmerkelijke zeevis is op dit moment door duikers en snorkelaars te bewonderen in de Oosterschelde. De..


Lees verder 17 april 2023   1 maand oud

Op 1 april berichtte ANEMOON over gratis in de Oosterschelde te verzamelen chique Sint- Jacobsschelpen. "Want exoten moeten we kwijt zien te raken." Een nu al 3000 keer gelezen 1-aprilgrap. De reacties? Veel! Van "leuk, ben erin..


Lees verder 7 april 2023   1 maand oud

Ondanks het tegenvallende weer hebben vrijwilligers bij de eerste Nationale Schelpenteldag op zaterdag 25 maart meer dan 34.000 schelpen geteld op de Nederlandse stranden. Meer dan duizend enthousiaste deelnemers brachten met hulp..


Lees verder 1 april 2023   1 maand oud

Mossels zijn gezond en lekker. Oesters zijn al chiquer, maar het hoogst gewaardeerd is de Sint-Jacobsschelp. Die eet je alleen in de betere visrestaurants. Heel onverwacht gratis en massaal zo'n dure delicatesse in ons eigen..


Lees verder 1 april 2023   1 maand oud

Wie denkt dat we alles weten over onze zeeweekdieren, heeft het mis. En ook niet alles komt in het nieuws. Zoals de vondst van een raadselachtig zeeslakje dat in maart 2017 levend werd verzameld bij de Brouwersdam. Een exoot die..


Lees verder 19 maart 2023   2 mnd oud

Het noorderlicht is bij ons een zeldzaam fenomeen. Veel mensen trokken afgelopen zondag en maandag naar de kust om 's avonds zelf te kijken. Maar ook overdag is het strand interessant; lekker loeren naar wat de golven aanvoeren!..


Lees verder 5 maart 2023   2 mnd oud
schelpen tellen

Strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers werken op 25 maart samen om de schelpenstand op de Nederlandse Noordzeekust in kaart te brengen. Kom naar een van de locaties op het strand en tel mee! ..


Lees verder 1 maart 2023   2 mnd oud

Archief