Natuurberichten

Pagina 1179 van 1679 - 16788 Resultaten

Grutto met kleurring

In 2013 zijn naar schatting circa 8900 gruttokuikens vliegvlug geworden, zo blijkt uit onderzoek van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dat is onvoldoende om de gemiddelde sterfte te compenseren en de populatie stabiel te houden...


Lees verder 11 februari 2014   11 jaar oud
Op en top Kauw: korte snavel, zwart petje, grijze nek en witblauwe oogjes.

Onderzoekers aan de universiteit van Cambridge en Exeter toonden aan dat Kauwen met hun opvallende ogen kunnen communiceren. Ze doen dit om soortgenoten weg te jagen uit hun nestkasten. De Kauw is de eerste vogel waarbij dit..


Lees verder 10 februari 2014   11 jaar oud
Jonge larven van de iepenzigzagbladwesp veroorzaken dit kenmerkend vraatpatroon uitsluitend op iep

In 2003 werd de iepenzigzagbladwesp, die oorspronkelijk uit Japan komt, voor het eerst aangetroffen in Polen en Hongarije en zijn verspreidingsareaal in Centraal-Europa is sindsdien sterk uitgebreid. De larven van dit insect leven..


Lees verder 10 februari 2014   11 jaar oud

Al is het nog de eerste helft van februari, de voorjaarsspanners worden al regelmatig gemeld via Telmee en Waarneming.nl. De kleine voorjaarsspanner is het meest talrijk en wordt in het hele land gezien...


Lees verder 10 februari 2014   11 jaar oud
Groenmonitorkaart van Nederland op 2 februari 2014

Door de aanhoudende zeer hoge temperaturen komen steeds meer sneeuwklokjes, gele kornoeljes en zwarte elzen in bloei en daarmee ontwikkelt de voorlente zich steeds verder. Door de paar koude dagen met lichte nachtvorst aan het..


Lees verder 9 februari 2014   11 jaar oud
Egel op dood dier in het Kempen~Broek

Ondanks dat het nachtdieren zijn, behoren egels tot de meest waargenomen zoogdieren in Nederland. Ook voor de camera’s van Dood Doet Leven scharrelen ze met regelmaat rond. De egels blijken profijt te hebben van dode dieren in de..


Lees verder 9 februari 2014   11 jaar oud
salamandereitjes in gevouwen blaadjes van waterplanten (moeras-vergeet-me-niet) links kamsalamander (wit) en rechts kleine watersalamander (grijs)

De milde winter zorgt ook bij salamanders voor vervroeging van de voortplanting. Al op 30 januari werd in een tuinvijver in Culemborg een eitje van de kleine watersalamander gevonden, keurig gevouwen tussen blaadjes van het..


Lees verder 8 februari 2014   11 jaar oud
voor eenmalig gebruik, Bruinvis in het Marsdiep, tussen Texel en Den Helder

Ze zijn er weer! De periode dat de meeste bruinvissen voor de kust te zien zijn, breekt weer aan. “Ik heb al een paar keer bruinvissen voor de kust van Den Helder gespot”, mailde een strandwandelaarster aan Ecomare. Ze stuurde er..


Lees verder 7 februari 2014   11 jaar oud
Fort van Kessel

Afgelopen weekend heeft de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt 2926 vleermuizen van 13 verschillende soorten geteld in de fortengordel rond Antwerpen. Forten worden almaar belangrijker voor de dieren, en daarom wordt de..


Lees verder 7 februari 2014   11 jaar oud

Het was tot nu toe een extreem zachte winter, met temperaturen die zowel in december als januari ruim twee graden boven normaal bleven. De kou zat eind januari heel dichtbij en drong vanuit Noordoost-Europa richting ons land, maar..


Lees verder 7 februari 2014   11 jaar oud

Archief