Natuurberichten

Pagina 1225 van 1679 - 16784 Resultaten

Ondanks de rui vertonen de vroegste Morinellen nog aardig wat van het fraaie zomerkleed (Foto: Philippe Vanmeerbeeck)

Hun bezoek is kort, ze zijn nooit echt talrijk en ze lijken wel op te gaan tegen de Vlaamse leem: Morinelplevieren. Na het broedseizoen op de toendra’s in het hoge noorden, trekken deze vogels rond deze tijd van het jaar opnieuw..


Lees verder 15 augustus 2013   11 jaar oud

De eerste helft van augustus waren er heel veel trekvlinders te zien en nog steeds kun je op heel veel plaatsen oranje luzernevlinders en gamma-uilen aantreffen. Kolibrievlinder, atalanta en distelvlinder, ook trekvlinders, zijn..


Lees verder 15 augustus 2013   11 jaar oud
oehoe jong

Sinds begin augustus wordt er regelmatig een oehoe gespot aan de zuidoostkant van het Lauwersmeer. Het gaat waarschijnlijk om een jong mannetje. Het dier is niet schuw en laat zich geregeld zien. Het is niet verstandig de grote..


Lees verder 14 augustus 2013   11 jaar oud
De vos kan net als honden drager zijn van de vossenlintworm, maar het voorkomen van de lintworm is vooralsnog beperkt in Vlaanderen

Twee procent van de Vlaamse vossen is besmet met de - ook voor de mens gevaarlijke - vossenlintworm. De besmettingen zijn verspreid over alle provincies, op Antwerpen na. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Natuur en..


Lees verder 14 augustus 2013   11 jaar oud
Cryphonectria parasitica

Sinds een aantal jaren wordt de nieuwe schimmelziekte Cryphonectria parasitica gevonden bij Nederlandse bomen. Deze Aziatische schimmelziekte heeft begin vorige eeuw bijna alle Amerikaanse tamme kastanjes in de Verenigde Staten..


Lees verder 14 augustus 2013   11 jaar oud
Antigonon leptopus (coral vine) is an invasive species in the Dutch Caribbean. Historic herbarium collections (such as the one by Boldingh in 1908) can tell us how long these plants have been present on the islands.

De biodiversiteit van het Caribisch gebied, zowel op het land als in de zee, verandert voortdurend, onder andere als gevolg van menselijke activiteiten. Om de huidige veranderingen en onderliggende processen te begrijpen en..


Lees verder 13 augustus 2013   11 jaar oud
Iepenpage

Men zegt wel eens dat een boek gedateerd is van zodra het uitkomt. Dat geldt ook voor het standaardwerk 'de nieuwe dagvlinderatlas'. Over de Iepenpage lezen we in die atlas dat het een typische soort is van de zuidwestelijke en..


Lees verder 13 augustus 2013   11 jaar oud
scholekster

Verruiging van kwelders langs de waddenkust is één van de oorzaken van het slechte broedsucces en het dalende aantal broedparen van de scholekster daar. Vogelbescherming Nederland en it Fryske Gea gaan daarom in de..


Lees verder 13 augustus 2013   11 jaar oud
Steenmarter met ei
VOOR EENMALIG GEBRUIK

Voor een opportunistische alleseter als de steenmarter is deze tijd van het jaar een tijd van overvloed. De steenmarter eet zowel dierlijk als plantaardig voedsel, waarbij hij handig gebruik maakt van de voedselbronnen die op dit..


Lees verder 12 augustus 2013   11 jaar oud
Zeegras 2013

Lac Bay op Bonaire staat bekend om zijn unieke habitats met zeegrasvelden. Zeegrasvelden zijn erg belangrijk voor het ecosysteem van Lac Bay: zeeschildpadden, schelpdieren en andere dieren zoeken er voedsel, en verschillende..


Lees verder 12 augustus 2013   11 jaar oud

Archief