Natuurberichten

Pagina 1283 van 1700 - 16998 Resultaten

Na hun quarantaine periode verhuizen de vuursalamanders, die in de loop van 2012 zijn veiliggesteld door opvang in terraria, vandaag naar een permanente verblijfplaats in Kasteelpark Born...


Lees verder 4 april 2013   12 jaar oud
Verspreidingsatlas.nl

Al meer dan honderd jaar wordt in Nederland veldonderzoek gedaan naar de wilde flora. Sinds haar oprichting 25 jaar geleden, beheert FLORON de meest complete databank met meer dan twintig miljoen waarnemingen van planten in..


Lees verder 3 april 2013   12 jaar oud
Zwarte specht

Beukenhout is beenhard. Een spechtensnavel is wel oerdegelijk gereedschap, maar toch… Hoe slagen ze er toch in van daar een nest in uit te hakken? Het hout van een gezonde Beuk is zelfs voor een spechtenbeitel te hard. Maar Duits..


Lees verder 3 april 2013   12 jaar oud
Fomitopsis rosea

De prachtige Roze sparrenhoutzwam, een paddenstoel bekend van noordelijke en alpiene gebieden, is opgedoken op een paaltje in het centrum van Eindhoven. Waarschijnlijk is dit paaltje gemaakt van een geïnfecteerde boom uit..


Lees verder 3 april 2013   12 jaar oud

Behalve zo nu en dan een kleine vos worden er, door het aanhoudende koude weer, momenteel erg weinig dagvlinders gezien. Maar ook nachtvlinders worden maar nauwelijks gemeld, op een enkele voorjaarsspanner en winteruil na...


Lees verder 2 april 2013   12 jaar oud
Leverbloempje

Het Leverbloempje, een soort die oorspronkelijk voorkomt in loof- en naaldbossen op kalkrijke bodem in het Noordelijk halfrond (zowel Azië, Noord-Amerika als Europa) is voor België een ingeburgerde exoot. Leverbloempje werd..


Lees verder 2 april 2013   12 jaar oud
Grutto, vrouwtje

De grutto’s zijn al massaal naar Nederland teruggekeerd na hun winterverblijf in Zuid-Europa of Afrika. Maar de ijzige kou speelt hen parten. Het kost de grutto’s veel moeite genoeg eten te vinden om warm te blijven. Laat staan..


Lees verder 2 april 2013   12 jaar oud
Voor eenmalig gebruik, eider baant zich een weg door het Waddenijs

Door de straffe oostenwind en de nachtvorst lag er vorige week volop ijs op de Waddenzee. IJs op zee is een zeldzaamheid. Maar op het wad, waar het ondiep is en er weinig golven zijn, bevriest ook het zoute water tamelijk snel...


Lees verder 1 april 2013   12 jaar oud
Bever

De Europese Bever doet het goed in Vlaanderen. De soort verspreidt zich steeds verder en dringt zelfs door in het sterk verstedelijkt landschap. Aanvankelijk was de Vlaamse populatie beperkt tot twee aaneengesloten kernpopulaties:..


Lees verder 1 april 2013   12 jaar oud
Eisnoeren van de Grote vlokslak

Naar verwachting eten we tijdens de Paasdagen in Nederland ruim 30 miljoen eieren. Maar vergeleken met het aantal eitjes van de Grote vlokslak die we nu in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de andere kustwateren kunnen..


Lees verder 1 april 2013   12 jaar oud

Archief