Natuurberichten

Pagina 1418 van 1677 - 16768 Resultaten

Koniks worden geladen in Ooijpolder.

Een kudde van negentien koniks is onlangs vanuit de Erlecomse Waard in de Ooijpolder verscheept naar Letland. De paarden verruilen hun huidige leefgebied voor het Kemerik Nationaal Park, nabij de Letse hoofdstad Riga. Alwaar ze..


Lees verder 3 juli 2011   13 jaar oud

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft zopas, in nauwe samenwerking met de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt vzw en Prof. Hans Van Dyck (UCL), een nieuwe Rode Lijst van de dagvlinders in Vlaanderen opgesteld. Rode..


Lees verder 3 juli 2011   13 jaar oud
mierenbult

Gele weidemieren houden wortelbladluizen in hun ondergrondse nesten; de luizen voorzien de mieren van voedsel. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat vier van deze..


Lees verder 2 juli 2011   13 jaar oud
bever kop

De bevers in de uiterwaarden van de Millingerwaard hebben het zwaar. Hun burchten liggen bloot door de lage waterstand van de Waal. Daarnaast worden ze bedreigd door loslopende honden. Deze week troffen medewerkers van ARK..


Lees verder 1 juli 2011   13 jaar oud
Witgatje

Wie een steltloper wil zien, hoeft niet per se af te reizen naar het Waddengebied. Deze zomer kom je namelijk overal witgatjes tegen, misschien zelfs in de sloot achter je huis. Plekken die door andere steltlopers worden..


Lees verder 1 juli 2011   13 jaar oud

Vorige week vierde het Kuinderbos in de Noordoostpolder zijn vijftigste verjaardag. Het bos, waar Staatsbosbeheer veel energie steekt in het creëren van variatie, heeft al erg veel natuurwaarden, waaronder nu ook de zeldzame grote..


Lees verder 30 juni 2011   13 jaar oud
Wrattenbijter, Hoge Veluwe, 5 juni 2011

De beste tijd om sprinkhanen te onderzoeken is van half juni tot eind september. De meeste dieren zijn dan volwassen; ze vallen op doordat ze geluid maken. Door het extreem droge en warme weer in het voorjaar hebben de jonkies..


Lees verder 30 juni 2011   13 jaar oud
Gestippelde Alver vierkant voor thumbnail

De Grensmaas wordt jaarlijks bemonsterd als onderdeel van de Actieve Vismonitoring Rijkswaterstaat Waterdienst. Het is traditioneel een soortenrijk water met enkele voor Nederland bijzondere stroomminnende soorten. Dat het goed..


Lees verder 29 juni 2011   13 jaar oud
Blauwplaatstropharia

De blauwplaatstropharia is na de regen van de afgelopen week veel op snipperpaden en snipperhopen te vinden. Waar deze paddenstoel oorspronkelijk vandaan komt, is een raadsel...


Lees verder 29 juni 2011   13 jaar oud
Scholekster. Foto: Andreas Trepte, www.photo-natur.de

Nieuw onderzoek van SOVON Vogelonderzoek in opdracht van Vogelbescherming Nederland laat zien dat als er nu niks gebeurt de scholekster binnen afzienbare tijd in Nederland praktisch is uitgestorven. Het is al langer bekend dat de..


Lees verder 28 juni 2011   13 jaar oud

Archief