Natuurberichten

Pagina 1458 van 1678 - 16775 Resultaten

Amfibieën kiezen soms ongebruikelijke plekken om te overwinteren. Anders dan soortgenoten die in de modderbodem van een poel wegkruipen, op land in een holletje kruipen of zich ingraven, zijn er ook individuen die onderaardse..


Lees verder 26 december 2010   14 jaar oud
wild zwijn

Het afgelopen jaar stond in het teken van het wild zwijn. De Zoogdiervereniging wilde nu eens positieve aandacht voor de wilde zwijnen in Nederland, want het zwijn heeft de natuur en de economie ook veel te bieden. Tijd om de..


Lees verder 25 december 2010   14 jaar oud
Egretta garzetta, Kleine_zilverreiger. Foto: Saxifraga-Arie de Knijff. http://www.freenatureimages.eu

In de vorige aflevering op Natuurbericht kon u al lezen welke bijzondere roofvogels en uilen er zoal in 2010 in Nederland broedden. In dit tweede deel gaan we verder met de hoogtepunten qua zeldzame broedvogels...


Lees verder 25 december 2010   14 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Dit jaar kan een nieuwe steekmug toegevoegd worden aan de Nederlandse fauna: het tweelingzusje van de huissteekmug met de officiële naam Culex pipiens biotype molestus. Niet te onderscheiden van de huissteekmug, maar toch met een..


Lees verder 24 december 2010   14 jaar oud
Vogelvoer

Hoe overleven vogels het landschap dat er voor ons zo sprookjesachtig uitziet? Vogels hebben een lichaamstemperatuur die hoger ligt dan de onze. Ze zijn nog eens een pak kleiner ook, wat niet gunstig is voor de verhouding tussen..


Lees verder 24 december 2010   14 jaar oud
Sneeuw boom brekende takken

Tijdens de warmere maanden moet u bij een boswandeling oppassen voor teken die u vanuit de ondergroei belagen. Deze winter komt het gevaar echter van boven. Boomtakken kunnen namelijk bezwijken onder het gewicht van sneeuw en ijs...


Lees verder 23 december 2010   14 jaar oud

Een korte bijspijkercursus voor de leden van het kabinet Rutte: van de zeventig vlindersoorten die Nederland rijk was zijn we er al 18 kwijt. Veel van de kwetsbare soorten die we nog over hebben zitten in natuurgebieden. Als die..


Lees verder 23 december 2010   14 jaar oud

In NRC van afgelopen zaterdag stond, op de kinderpagina, een boeiend stukje over fluitende rupsen. Een pijlstaartrups uit Amerika blijkt als afweer tegen vogels een hele hoge fluittoon te maken. Ook in Nederland komen rupsen voor..


Lees verder 22 december 2010   14 jaar oud
Reuzenhartkalkkopje

Eind november is nabij Egmond aan Zee een voor Nederland nieuwe soort slijmzwam gevonden door een oplettende mycologe. Slijmzwammen zijn weliswaar geen paddenstoelen maar worden er wel vaak voor aangezien. De slijmzwam heeft als..


Lees verder 22 december 2010   14 jaar oud
Grote modderkruiper

Het weer wordt kouder, de dagen korter en de eerste weken met sneeuw en ijs hebben Nederland al weten te bereiken. Wij kruipen wat dichter bij de kachel, maar wat kunnen we doen om de winter iets draaglijker te maken voor de..


Lees verder 21 december 2010   14 jaar oud

Archief